A rozmaring csökkentheti a gyulladást és megakadályozhatja az agy öregedését is

A rozmaring egy közismerten gyógy- és fűszernövény, amely minden ételhez egy jellegzetes ízt ad. De amellett, hogy a konyháját a következő szintre emeli, számos egészségügyi előnye is van.

Mi is a rozmaring? A rozmaring egy olyan növény, amely szorosan kapcsolódik más gyógynövényekhez, például oregánóhoz, kakukkfűhöz és bazsalikomhoz. Gazdag antioxidánsokban, amelyek a szabad gyökök ellen küzdenek és amelyek megtámadják és károsítják a sejteket az öregedési folyamat felgyorsítása érdekében. Az agy általános egészségi állapotának több aspektusához is kapcsolódik, beleértve a memória és a koncentráció javítását, az agysejtek védelmének javítását és a neurológiai öregedés jeleinek megelőzését. Korai tanulmányok azt mutatják, hogy ez még az Alzheimer-kór jeleinek elhárításában is segíthet, bár további kutatásokat kell végezni a pontos adatok érdekében.

Ráadásul a gyógynövény egy karnozinsav nevű erőteljes vegyületet is tartalmaz, amely a tudósok szerint lassíthatja a rákos sejtek szaporodását és elsősorban a daganatképződést is megállíthatja. A legtöbb ember rozmaringot szór az ételére vagy az ételébe főz, vagy koncentrált mennyiségben használ fel aromaterápiás termékekben, esetleg teákban használ fel, így általában nincsenek negatív tünetei azok számára, akik fogyasztják vagy kisebb mennyiségben rendszeresen használják. Ha óriási mennyiségben fogyaszt belőle, hányást és görcsöket tapasztalhat. A rozmaringról ismert, hogy elősegíti a menstruáció áramlását is, ezért a terhes vagy teherbe esni kívánó nőknek kerülniük kell a nagy mennyiségű fogyasztást. A rozmaring friss vagy szárított formában is megvásárolhatja az élelmiszerboltban (vagy akár saját nyári kertjében termesztheti). A húsok pácolásához használják általában, de a rozmaring tea is szintén népszerű módja annak fogyasztására.