A rózsavíz és felhasználása

Ha a rózsavízre gondolok, nem tehetek róla, hogy évezredekkel ezelőtt a Perzsa Birodalomban érzem magam. Édes-savanyú rizsételek jutnak eszembe aranybarna kéreggel és finoman rétegzett fűszerek parfümjével. És az édes, tejszerű desszerteket kortyolgató hercegek rózsavízzel öblögettek. Igen, elhiheti, hogy sok időt töltök a kamrám előtt fűszereket szimatolva.

[wp_ad_camp_1]

A rózsavíz ugyanúgy megtalálható a nagymama parfümjében, mint az ételeinkben. Régimódi íz, inkább hátratekint, mint előre. De van valami az ősi ízében, és ha helyesen kezelik, nincs semmi hozzá hasonló. A fantáziánkat eltekintve, a rózsavízzel való főzés kissé olyan, mint az ehető történelem: ablakot nyit abba, amit több ezer évvel ezelőtt főztünk. A rózsavíz legjobb felhasználása a legrégebbi is: péksütemények, tejszínes desszertek, diófűszerek és befejező simítások a párolt ételeken. Ezek a felhasználások a Közel-Keletről jöttek, különösen Perzsiából és Moghul Indiából, ahol kozmetikai és vallási célokra is használták. A narancsvirág vizéhez hasonlóan a rózsavizet is be lehet tölteni édes, fűszeres szirupokba, amelyeket pelyhes baklavára öntünk, vagy könnyű süteményekbe keverhetjük. Megerősíti a fahéj és a méz virágjegyeit, amelyekkel gyakran párosul.

A rózsavíznek is olyan íze van, mintha tejhez és tejszínhez készítették volna. A rózsavízzel kapcsolatos legegyszerűbb és az egyik legjobb recept a következő: keverjen fél teáskanálnyit egy lazán felvert tejszínbe. Tálaljuk édes gyümölcsökkel. Valamivel kissé bonyolultabb dologért próbálkozzon a falooda perzsa változatával, a jeges, édesített tej és a rózsavíz sörbetszerű főzetével, tápióka gyöngyökkel és cérnametélt szálakkal tűzdelve. A rózsavíz álomszerű a fagylaltban, különösen, ha más egzotikus fűszerekkel, például sáfránnal, kardamommal és jázminnal társítják.