A stressz őszüléshez vezet, de ez visszafordítható

A legenda szerint Marie Antoinette haja egyik napról a másikra őszes lett, mielőtt 1791-ben lefejezték. Bár a legenda pontatlan – a tüszőről már kinőtt haj nem változtatja a színét – a Columbia University Vagelos College of Columbia kutatóinak új tanulmánya elsőként nyújt kvantitatív bizonyítékokat, amelyek összekapcsolják a pszichés stresszt az emberek ősz hajával.

És bár intuitívnak tűnhet, hogy a stressz felgyorsíthatja az őszülést, a kutatók meglepődve tapasztalták, hogy a stressz megszüntetésekor a hajszín helyreállhat. Ez a megállapítás ellentétben áll egy nemrégiben végzett egérkutatással, amely azt sugallta, hogy a stressz okozta szürke hajszálak állandóak. Az eLife-ben június 22-én megjelent tanulmánya szélesebb jelentőségű, mint a stressz hajszínre gyakorolt ​​hatásaival kapcsolatos ősrégi spekulációk megerősítése – állítja a tanulmány vezető szerzője, Martin Picard, PhD, egyetemi docens a Columbia Egyetem Vagelos Orvosok és Sebészek Főiskoláján. „Ha megértjük azokat a mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik a régi „ősz hajszálak visszatérését a fiatal pigmentált állapotukba, új nyomokat adhatunk az emberi öregedés alakíthatóságáról és arról, hogy hogyan befolyásolja a stressz” – mondja Picard.

„Adataink egyre növekvő bizonyítékokkal egészítik ki, amelyek bizonyítják, hogy az emberi öregedés nem lineáris, fix biológiai folyamat, hanem legalább részben megállítható vagy akár átmenetileg megfordítható.” „Ahogy a fatörzs gyűrűi információkat tartalmaznak a fa életének elmúlt évtizedeiről, a hajunk is információt tartalmaz biológiai történetünkről” – mondja Picard. „Ha a hajszálak még mindig a bőr alatt vannak, mint tüszők, akkor stresszhormonok és egyéb, az elménkben és a testünkben zajló dolgok hatásának vannak kitéve.