A tökéletes piskóta trükkje

Sok háziasszony nagyon nehezen tudja elsajátítani a tökéletes piskóta elkészítésnek módját, ám apró fortélyok, trükkök segíthetnek ennek a közkedvelt süteménynek a kivitelezésében. A piskóta lehet torta, tekercs, öntettel akár önálló desszert is. Nagyon sok rétű a felhasználási módja, ezért is jó ismerni, hisz gyorsan elkészíthető, hamar kerülhet a család vagy a vendégek elé az asztalra.

[wp_ad_camp_1]

Először is, fontosak az arányok. Ha van egy jó recept, nem érdemes kísérletezni vele, mert könnyen leragadhat, lapossá válhat, ha felborul a hozzávalók egyensúlya. A standard receptúra szerint 1 tojáshoz 1 evőkanál liszt és 1 evőkanál cukor szükséges, s ezt kell tetszés szerinti adagra növelni. Figyelni kell a tojások ketté választására. Egy cseppnyi sárga kerül a fehérjébe és már galibát is okozhat, akár az egész piskótát tönkreteheti. A tojás lehetőség szerint legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben felverhető. Akkor jó a tojás, ha már kifehéredett, ilyenkor kezd a térfogata is nőni. A fehérjét egy csipet sóval alacsony vagy közepes fokozaton kell keverni. Akkor lesz tökéletes állagú, ha a tálban fejjel lefelé fordítva sem mozdul a hab. Az összetevőket apránként kell összekeverni, de fontos, hogy határozott, nagy mozdulatokkal, nem „kutyulva”, mert akkor összetörik a hab, ami szintén elronthatja a piskótát.

A sütés mikéntje sem mindegy. Elengedhetetlen, hogy előmelegített sütőbe kerüljön a sütemény. A tepsi, melybe a tésztát helyezzük, legyen kibélelve sütőpapírral, vagy legyen kivajazva, kilisztezve mielőtt belekerül a keverék. Érdemes úgy eloszlatni a piskótatésztát, hogy a tepsi közepén kicsit magasabb legyen, mert sülés közben elterül a lemez széle felé, így kiegyenlítődik a tésztamennyiség. Az egész sütés során az a legfontosabb, hogy ne legyen nyitogatva a sütő ajtaja, mert akkor összeesik a tészta. Miután elkészült a remekmű, még 15 percig érdemes a sütőben hagyni, zárt ajtónál, így szép, magas desszert lesz a végeredmény. Ezt a néhány tippet betartva könnyűszerrel éttermi minőségű desszert készülhet bárki konyhájában.