A trópusi ciklonok az utóbbi évtizedekben gyorsabban mozognak

Az Egyesült Államok lakosságának mintegy 40%-a, akik tengerparti területen és Hawaiiban él, kiszolgáltatott a trópusi viharok és hurrikánok hatásainak. A trópusi ciklonok, amelyek regionális jelentőségűek, mint például a hurrikánok vagy tájfunok, 1982 óta gyorsabban haladnak az óceán medencéin – derül ki a Environmental Research Letters című új tanulmányból.

[wp_ad_camp_1]

A tanulmányban Sung-Hun Kim, a Hawaii Egyetem posztdoktori kutatója és a Manoa Óceán- és Földtudományi és Technológiai Iskola (SOEST) meghatározta az észak-atlanti régiót is a hurrikánok gyakoriságának növekedése szempontjából és kimutatták, hogy a trópusi ciklonaktivitás elmozdult a pólusok felé mind a Csendes, mind az Atlanti-óceánon. A kutatók, köztük Pao-Shin Chu, a SOEST légköri tudományok professzora, 1982 óta a trópusi ciklonokra összpontosított, amikor modern, megbízható műholdas adatok váltak elérhetővé számukra. Értékelték a viharok gyakoriságát és helyét, valamint a trópusi ciklon mozgási sebességének alakulását – hogy a vihar milyen gyorsan halad előre – globálisan és regionális szinten az egyes óceánmedencékben.

„A Hawaii-i emberek számára a hurrikánok fenyegetése folyamatosan fennáll minden évben” – mondta Chu. „Ha a hurrikánok gyorsabban mozognak, veszélyt jelentenek a parti közösségekre és a katasztrófavédelemre, mert kevesebb idejük marad az embereknek a kiürítésre és más intézkedésekre való felkészülésre.” A legutóbbi tanulmány azt sugallja, hogy a megfigyelt változások oka a természetes változások és az ember által kiváltott klímaváltozás kombinációja lehet. A kutatók folytatják ezután is az éghajlat változékonyságának és a trópusi ciklon aktivitásának trendjeinek és összefüggéseinek tanulmányozását, hogy még több részletet tudjanak meg a ciklonok mozgásairól.