A Várkert Bazár végső formája október közepétől látható!

A hírek szerint előreláthatólag október közepén végre lekerül az állványzat a Várkert Bazár épületéről, ami által kívülről láthatóvá válik Ybl Miklós épületegyüttesének végső formája. A nem várt események ellenére, melyek nehezítették a munkálatokat is tartható a Várbazár 2014 tavaszára tervezett átadása.

[wp_ad_camp_1]

Az építészeti projektvezető, Virág Zsolt elmondta azt is, hogy jelenleg párhuzamosan zajlik a műemléképület fémszerkezeteinek helyreállítása, a fa- és kőrestaurátori munka, a terrazzo és márványmozaik járóburkolatok felújítása, továbbá a majolikamázas épületkerámiák restaurálása. A rekonstrukció folyamán elsődleges szempont, hogy az értékes épület legapróbb részleteit is megőrizzék eredeti állapotában és helyreállítsák, legyen szó falrészről, falfestményről vagy egy ajtókilincsről.

A fémrestaurátori feladatok esetében a munkálatok legnagyobb részét a vaskorlátok helyreállítása jelentette. Az épületcsoport lépcsőházaiban, függőfolyosóin és kapuin megközelítőleg ugyanis 320 folyóméter vaskorlát és kerítés van, melyet fel kell újítani, valamint 115 folyóméter öntöttvas korlát rekonstrukcióját emellett kell elvégezni.

Az egyedi jelleggel bíró járóburkolatok eredeti színeikben és mintázatukban fognak majd újra pompázni, helyreállításuk olyan minőségben fog megtörténni, hogy az megfeleljen az épület új funkcióinak. Ez komoly munkával jár, hiszen a járófelület sajnos csak nagyon kevés helyen maradt meg eredeti állapotában.

A felelős műemléki vezető, Gerényi Viktor hangsúlyozta, hogy a csodálatos Várkert Bazár a felújítás végeztével újra olyan vidám és élhető közösségi tér lesz, ahol biztosan minden korosztály jól fogja érezheti magát, ahol mindenki megtalálhatja a számára leginkább vonzó programot. Várjuk tehát a tavaszt és a megnyitót!