A vese egészségének megőrzése

A vese a szervezet kiválasztó rendszeréhez tartozik, és legfőbb feladata, hogy a káros anyagokat vízben oldott állapotban kiürítse a szervezetből. Szabályozza a szervezetben levő só- és vízmennyiségét, és ez által a vérnyomást megfelelő állapotra állítja be. A vese hormonokat is termel, az eritropoetint hormon az előállítja, és a csontvelőbe juttatja, így fokozza a vörösvértestek termelődését.

[wp_ad_camp_1]

A vese betegségek kialakulását nagymértékben befolyásolja az, hogy milyen életmódot élünk. A jó hír, hogy rengeteg olyan dolgot tehetünk, amellyel csökkenthetjük a betegség kialakulásának esélyét. Az első és legfontosabb dolog, hogy rendszeresen mozogjon, mivel így csökkentheti a vérnyomást, és a veseelégtelenség kialakulásának esélyét. A vércukorszintet érdemes rendszerességgel ellenőrizni, mivel a cukorbetegség által szinte minden esetben a vese is károsodik. Ugyanígy a vérnyomás ellenőrzése is fontos, mert a magas vérnyomás nem csak agyvérzést, szívinfarktust okozhat, hanem vesekárosodást is. Figyeljen oda testsúlyára is, mivel ezzel nem csak a cukorbetegség, szívbetegség kialakulását előzheti meg, hanem a krónikus veseelégtelenséget is.

Minden nap fogyasszon bőségesen vizet, mivel ezzel segíti a vese munkáját, azaz a vese könnyebben kiküszöbölheti a szervezetből a sót, húgysavat, méreg anyagokat. A dohányzással növeli a vesedaganat kialakulásának esélyét, mert ez a tevékenység lelassítja a vese véráramlását. Nem érdemes rendszeresen fájdalomcsillapítókat szedni, mivel vesekárosodást okozhatnak, viszont ha folyamatos fájdalmai vannak, akkor olyan gyógyszert kell választani, amely kevésbé károsítja a vesét. Tudnia kell, hogy a vér-, és vizeletvizsgálattal ellenőrizheti a vese működését rendszeresen, ezzel is megelőzve a betegségek kialakulását.