Adjunk-e cumit a gyereknek?

Visszatekintve az előző évszázadra, mintha minden sokkal egyszerűbb lett volna, nagyon sok dolog van, amit pár évtizeddel ezelőtt még nem gondolkodtak túl az emberek. Ez persze csak félig jó, hisz az egyszerűség egyik oka az információ hiánya volt.

Mára már azonban sokkal könnyebben elérhető minden adat, minden kutatás, na és persze ma már nem csak a falubeliekkel osztják meg a tapasztalatokat az emberek. Ha pedig azt nézzük, hogy mik azok a dolgok, amelyek nagy változásokon mentek át ebben az időszakban, akkor a gyereknevelés mindenképpen említésre érdemes. Hisz régen még divatja volt sírni hagyni a csecsemőt (melyről azóta már bebizonyosodott, hogy nagyon nem szerencsés), vagy épp egész másképp vélekedtek a szoptatásról, a hozzátáplálásról, pelenkázásról is. És bizony a cumizással sincs ez másképp, hisz az én fiatal koromban még nem csináltak ebből nagy ügyet: ott lógott a cumi minden kisgyerek szájában – okozva sokaknak különböző zavarokat a későbbiekben -. Ma már közel sem ennyire egyértelmű a cumi használat pozitív megítélése, ám a helyzet az, hogy könnyű azt mondani, hogy az én gyermekem márpedig nem fog cumit kapni, mint a gyakorlatban véghezvinni.

Mert hát jó dolog ragaszkodni az elveinkhez, ám az ötödik – sorozatban – átsírt éjszaka után melyik szülő ne adná be a derekát és aludna végre egy jót? Szerencsére a szigorú cumi tiltó hangok is kezdenek elhalkulni, a szakértő ma már inkább az arany középút hívei és gyakorló szülőként én is ezt az elvet vallom. Nincs azzal különösebb baj, ha a csöppség mondjuk elalváshoz cumit vesz a szájába, vagy épp napközben vannak percek, amikor a keze ügyébe akad, a lényeg, hogy ez ne legyen egy állandósult helyzet, hisz ha szinte megállás nélkül cumizik, akkor az egyrészt megzavarja a későbbi beszédfejlődését, másrészt a fogainak sem tesz jót (és a nyálmirigyének sem), harmadrészt pedig nagyon nehéz majd leszoktatni. Arra külön érdemes odafigyelni, hogy a cumizás ne váljon a gyermek hobbijává, hisz nem ez a célja. A megfelelő időpontokban megkapott cumi azonban nem okoz károkat, így ne hallgassunk a túlontúl szigorú tanácsokra, mert egyáltalán nem ördögtől való találmány.