Andalúzia fénypontja: Granada

Granada minden spanyolországi útiterv elengedhetetlen állomása, méghozzá nem véletlenül. Itt egy turistának sem lesz gondja azzal, hogy gyönyörű látnivalókat találjon, ám mind közül kiemelkedik Spanyolország egyik leghíresebb látnivalója, az Alhambra.

Granada egyik hatalmas előnye, hogy valójában nem kell túl sok időt szánni arra, hogy kényelmesen végiglátogassuk a legnevezetesebb pontjait. Megfelelő tervezéssel akár egy nap alatt megtekinthetünk mindent, ám egy hétvége szinte biztosan elegendő a városnézésre. Emiatt tökéletesen beilleszthető egy spanyolországi körutazásba, hisz egyedi hangulatával nagyon jól illik például egy Madrid-Barcelona páros mellé, harmadik úti célként. Az utazásnál az időzítés a legfontosabb, hiszen a rossz időjárás vagy az őrült hosszú sorok felboríthatják az egyébként tökéletesnek induló nyaralást. Granada meglátogatásának legjobb időszaka a tavasz és az ősz. Szeptemberben és októberben a város szép idővel, és kisebb tömeggel várja a látogatókat. Ugyanez vonatkozik áprilisra, májusra és június elejére is, bár ezek a hónapok kicsit hűvösebbek lehetnek, ám vannak akik ezt kimondottan szeretik. Általában a nyári időszakot érdemes kihagyni, mivel július és augusztus nemcsak hogy főszezon, de ilyenkor a legmelegebb és legszárazabb az időjárás is, ami szélsőségesebb napokon akár kellemetlennek is hathat.

Granada buszközlekedése kiváló, a bérletek ára alacsony, így vitathatatlanul ez a leghasználhatóbb közlekedési forma turisták részére. Bármilyen rövid időre is érkezünk, az Alhambra mellett mindenképpen szakítsunk időt a Székesegyházra, amely mellett a királyi kápolnát is ejtsük útba. Ezek a monumentális építészeti csodák egy letűnt kor gyönyörű emlékei, amelyeket minden ide látogatónak meg kell tapasztalnia. Emellett csodálatos múzeumok (mint amilyen például a Sacromonte) és persze felejthetetlen kulináris élvezetek várják a turistákat. Kétségtelen, hogy Granada az egyik legbájosabb célpontja Spanyolországnak, s aki egyszer ide látogat, azt utána mindig visszahúzza majd a szíve.