Ausztrál erszényes barátunk, a vombat

Ausztrália nyugati részén, és Tasmánia területén őshonos a vombat. Ez az erszényes emlős megjelenésére nézve leginkább egy kisebb medvére emlékeztet, robosztus testfelépítésével, dús szőrzetével és csökevényes kis farkincájával. A kenguruk és a koalák kis rokonairól az ausztrál bozóttüzek kapcsán érkeztek érdekes hírek. A vombatok földalatti üregeibe menekülhettek ugyanis más állatok a tűzvész idején, így erszényes barátaink életeket mentettek.

Ezek az erszényes emlősök kevésbé ismertek, mint pl. a koalák vagy a kenguruk, azonban hazánkban, a fővárosi állatkertben is találkozhatunk velük, mert gyorsan alkalmazkodnak az új környezethez, hamar megszelídülnek. Általában tág üregeket és hosszú folyosó-rendszereket ásnak a föld felszíne alatt, itt töltik napjaik nagy részét. Az esti órákban bújnak elő. Mozgásuk lassú és nehézkes. A vombat növényevő, általában fűféléket, ausztráliai vadkölest, gyökereket és gumókat fogyaszt. Az általa kedvelt növényeben nagy mennyiségben van jelen kova, ami az állat fogait erősen koptatja rágáskor. A vombatnak ezért, az erszényes emlősök között egyedüliként, folyamatosan növő fogai vannak, amivel ellensúlyozni tudja az erőteljes kopást. Úgy tartják, hogy a vombatokat nagyon nehéz eltéríteni a szándékuktól. Ha akadály kerül az útjukba, nem kímélve erőt, időt és fáradságot, áthatolnak az akadályon.

A vombatokkal kapcsolatban egy meglepő tény is napvilágot látott. Eszerint a vombat-ürülék leginkább egy kockára hasonlít. A tudósok sokáig keresték erre a magyarázatot, végül sikerült megfejtetni a nagy titkot. Ausztráliában minden csepp víz nagy jelentőséggel bír. Ehhez a körülményhez a vombat emésztőrendszere úgy igazodott, hogy egy viszonylag hosszú, közel két hetes emésztési idő alatt az elfogyasztott táplálékából a szervezete a lehető legtöbb tápanyagot – és nedvességet – kivonja, így a végtermék érdemben már csak száraz rost. A végeredmény kinézetének felelőse szintén a kis állat bélrendszere. Az ürülék segítségével jelölik ki a vombatok területük határait.