Az abesszin macska leírása

Az abesszin macska Egyiptomból származó macskafajta. Sokak szerint az egyiptomi fáraók szent macskájáról van szó. A piramisok falain kísértetiesen hasonló macskaábrázolásokat találunk. Egyiptomban a macskákat szent állatnak tekintették, elpusztításuk halálbüntetést vont maga után.

[wp_ad_camp_1]

Az abesszin macska hivatalosan 1929-ben lett elismert macskafajta. A házimacskánál sokkal okosabb, intelligensebb. Nyávogós fajta, de nem hangos. Szőre rövid, izmos testfelépítésű, a kék és vörös színváltozat az elfogadott. Hosszú lábú és nyakú, teste a többi macskánál karcsúbbnak tűnik. Feje lehet hosszúkás és gömbölyű is, mint a sziáminál. Nagyon hasonlít a pumához, ezért sokszor kis pumának is szokták nevezni.  Az Abesszin Macska Klubot a fajta tenyésztői és kedvelői 1926-ban alapították, de macskakiállításon már 1871-ben feltűnt.

Magyarországon ritka fajtának számít, a törzskönyvezett kölykök ezért elég drágák. Fajtiszta macska lévén tartásuk inkább zárt helyen, lakásban ajánlott, a szabadban könnyen elütheti egy autó vagy elkaphatja egy kutya. A lakásban tartott példányok akár húsz évig is elélhetnek. Elhízásra nem hajlamos fajta, a kötelező oltásokat ne felejtsük el beadatni neki. A rá legveszélyesebb betegség a macska leukózis, a kinti macskákat feltétlenül szükséges ez ellen a betegség ellen beoltani. Ne adjunk abesszin macskánknak nyers húst és tejet sem, ezek nem tesznek jót a szervezetének.

Ha lehetőségünk van rá, mindig a macskák számára kifejlesztett minőségi eledelt adjunk cicánknak. Fontos a megfelelő taurin forrás biztosítása a macska számára, melyet a szervezet nem tud előállítani, ennek hiánya vaksághoz vezethet