Az Alzheimer-kór eredetének feltárása

A Case Western Reserve University kutatói, akik prionokat vizsgálnak – rosszul összehajtott fehérjéket, amelyek halálos gyógyíthatatlan betegségeket okoznak – először azonosították az agyban replikációjukért felelős emberi prionok felületi jellemzőit.

A kutatás végső célja, hogy segítsen egy stratégiát megtervezni az emberekben a prionbetegség megállítására – és végső soron az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek kezelésének új megközelítéseinek átültetésére. A tudósok még nem fedezték fel az Alzheimer-kór pontos okát, de nagyrészt egyetértenek abban, hogy a fehérje problémák szerepet játszanak annak kialakulásában és előrehaladásában. Az Alzheimer-kór több mint 6 millió embert sújt az Egyesült Államokban, és az Alzheimer-kór Szövetségének becslése szerint az ellátásuk ebben az évben 355 milliárd dollárba kerül. Kutatásokat végeztek a Patar tanszék Safar laboratóriumában és a Case Western Reserve Egyetem Orvostudományi Karának Proteomikai és Bioinformatikai Központjában, valamint a New York-i Brookhaven Laboratories Case Western Reserve Synchrotron Bioscience központjában. Jiri Safar, a Case Western Reserve Medical School patológiájának, ideggyógyászatának és idegtudományainak professzora vezeti a munkát.

A prionokat először az 1980-as évek végén fedezték fel fehérjetartalmú biológiai ágensként, amely nukleinsav nélküli élő sejtekben képes reprodukálódni. Az orvosilag terjedő emberi prionbetegségek – valamint a szarvasmarha szivacsos agyvelőbántalom (BSE, „őrült tehén betegség”) prionjainak állatfertőzéseinek közegészségügyi hatása drámai módon felgyorsította az önreplikáló fehérje új tudományos koncepciójának kidolgozását. Az emberi prionok kötődhetnek a szomszédos normális fehérjékhez az agyban, és mikroszkopikus lyukakat okozhatnak. Lényegében az agyakat szivacsszerű szerkezetekké változtatják, és demenciához és halálhoz vezetnek.