Az Atlanti-óceán felmelegedése a bálnákat a kihalás felé hajtja

A felmelegedő óceánok elűzték a kritikusan veszélyeztetett észak-atlanti bálnák populációját hagyományos és védett élőhelyükről, ami az állatokat halálosabb hajócsapásoknak, katasztrofális kereskedelmi halászati ​​zűrzavaroknak és jelentősen csökkent ellési gyakoriságnak teszi ki.

A Cornell és a Dél-Karolinai Egyetem által vezetett Oceanography című folyóiratban megjelent jelentés szerint az irányítás javítása nélkül a megfelelő bálnaállomány csökkenni fog, és potenciálisan kihal a következő évtizedekben. „A legtöbb felmelegedés a Maine-öbölben nem a légkörből vagy az óceán felszínéről származik, ahogy azt gondolni lehet” – mondta Charles Greene vezető szerző, a Cornell Föld- és Légtudományi Tanszékének emeritus professzora. „Az óceán felszíne alatt több száz méteren levő lejtővízből származik, és arra kényszeríti a bálnákat, hogy hagyják el hagyományos élőhelyüket.” A lap szerint 2010 óta az ellési arány csökkent, és a bálnák állománya becslések szerint 26%-kal csökkent. Az évtized elején az észak-atlanti bálnák állománya meghaladta az 500 -at. Most az észak-atlanti bálna-konzorcium mindössze 356 bálna állományát becsüli.

Ezt a fajt a Nemzetközi Természetvédelmi Unió veszélyeztetett fajok vörös listája kritikusan veszélyeztetettnek tekinti. Az Atlanti -óceáni Meridional Overboring Circulation végső végeként a Golf-áramlat az elmúlt tíz évben drámaian megváltoztatta pályáját. „A felmelegedő éghajlat miatt az Atlanti -óceáni meridiális borulási keringés lelassul, emiatt a Golf -áramlat észak felé mozdul el, melegebb és sósabb lejtős vizet fecskendezve a Maine-öbölbe” – mondta Greene. A felmelegedő Maine-öböl csökkentette a boglárkafélék – az apró rákfélék – számát, amelyek a bálnák kedvenc harapnivalójaként szolgálnak.