Az automata öntözőrendszer működése

Az automata öntözőrendszerrel leginkább a magánkertekben találkozhatunk, de elterjedése mostanra szélesebb körben is kiterjedt. Így a közparkok, játszóterek, és ipari parkok kertjében is egyre gyakrabban látható az automata öntözőrendszer.

[wp_ad_camp_1]

Ennek az igen elmés műszernek a működéséről szeretnék szót ejteni, a teljesség igénye nélkül. Az automata öntözőrendszer számos alkatrészből van felépítve, és ezeknek az alkatrészeknek az összehangolása miatt működik jól az automata öntözőrendszer.

A legfontosabb alkatrészei az automata öntözőrendszernek a vezérlő automatika, esőérzékelő, mágnesszelepek, szórófejek, csövek, szűrők, csapok, idomok. Ezeknek az elemeknek a része teljesen rejtve van a szemünk elől, és jobbára a földfelszín alatt húzódik. Az automata öntözőrendszer leglátványosabb részeként a szórófejek, a víznyomás hatására emelkednek ki, és öntözik meg a kertet.

A vezérlő automatika egy kisfeszültségű jelet küld a mágnesszelepnek – ami mint egy elektromos csap megnyit -, és az átáramló víz hatására a zónán lévő öntözőelemek elvégzik az öntözést annyi ideig, amíg a vezérlő automatika programja engedi. Az automata öntözőrendszer összes szelepén ez végigmegy, így az összes zóna öntözni fog a program szerint.

Rendszerint annyi öntöző zónára van bontva a kertünk, ahány szelep van az automata öntözőrendszer szelepaknáiban.

Ettől természetesen bonyolultabb az automata öntözőrendszer, ha a részleteiben menőkig meg szeretnénk érteni. Segítségképpen ajánlanám a weboldalunkat.