Az édeskömény használata a konyhában

Az édeskömény egy évelő növény, melynek magját és hagymáját a konyhában és terápiás célokra egyaránt használják, számos, különösen gyomor eredetű betegség kezelésére vagy enyhítésére.

Az ájurvédikus gyógyászatban az édesköményt emésztési betegségek, például puffadás enyhítésére, de szembántalmak enyhítésére is használják. A köhögés, de a hasmenés vagy a székrekedés is kezelhető édeskömény segítségével. Magas kalciumtartalmának köszönhetően az édeskömény egészségesen tartja a csontokat, növeli sűrűségüket. Az édesköményben található foszfor és magnézium egyaránt jótékony hatással van a csontrendszerre. Az édeskömény fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást, a magas káliumtartalom, de az alacsony nátriumtartalom miatt is. A káliumban gazdag étrend csökkentheti a magas vérnyomást. Az édeskömény rengeteg rostot tartalmaz, így serkenti a bélmozgást. Az ebben a zöldségben található élelmi rostok küzdenek a székrekedés ellen, és enyhítik az irritábilis bél szindróma tüneteit. Az édeskömény tea csökkenti a puffadást és a bélgörcsöket, és segít fenntartani a bélbaktérium-flóra egyensúlyát. A gastrooesophagealis refluxban szenvedőknek pedig különösen előnyös az édeskömény fogyasztása, mivel ez a zöldség egyensúlyba hozza a gyomor pH-értékét, így csökkenti a túlzott savasságot.

Az édeskömény a bőr eltávolítása és adagolása után nyersen fogyasztható. Beépíthető salátákba, de hüvelyes krémek vagy hideg szószok, például humusz vagy guacamole mellé is fogyasztható. Ha meg akarjuk főzni, késsel távolítsuk el a szárát, majd függőlegesen vágjuk fel a hagymát. Ezt követően tetszés szerint felapríthatja. Az édeskömény felhasználható levesben, krémlevesben, de más zöldségekkel párolva, szószokban, pörköltekben is használható. Az édesköményhagymákat sütőben is elkészíthetjük, és előételként vagy köretként tálalhatjuk.