Az empátia kimutatható azoknál az embereknél, akiknek agya nyugodt

Az UCLA kutatói úgy találták, hogy az empátiát úgy lehet megítélni, hogy az agyaktivitást pihentetéssel tanulmányozzák, és nem pedig konkrét feladatok elvégzése közben. Az empátiát hagyományosan kérdőívek és pszichológiai értékelések segítségével értékelik.

[wp_ad_camp_1]

A tanulmány eredményei alternatívát kínálnak azoknak az embereknek, akik nehézségekbe ütközhetnek a kérdőívek kitöltése során, például a súlyos mentális betegségben vagy autizmusban szenvedő emberek számára. A jelenlegi, a Frontiers in Integrative Neuroscience kiadványban közzétett kutatáshoz 58 férfi és női résztvevőt toboroztak 18 és 35 év között. A nyugalmi agyi aktivitás adatait funkcionális mágneses rezonancia képalkotás vagy fMRI segítségével gyűjtötték össze, amely neminvazív módszer az agyak aktivitásának mérésére és feltérképezésére a véráramlás kis változásain keresztül. A résztvevőknek azt mondták, hogy hagyják elméjüket vándorolni, miközben nyitva tartják a szemüket, és egy fekete képernyőt nézzenek.

Ezt követően a résztvevők kitöltötték az empátia mérésére szolgáló kérdőíveket. Azt értékelték, hogy az olyan állítások, mint a  “gyakran gyengéd vagyok, és aggódom a kevésbé szerencsés emberek miatt” és “néha megpróbálom jobban megérteni a barátaimat, elképzelve, hogyan néznek ki a dolgok az ő perspektívájukból”, az ötpontos skálán hogyan jellemezték őket, írták le őket: “nem elég jól” vagy  “nagyon jól”. A kutatók az agyi vizsgálatok elemzésével meg akarják mérni, hogy pontosan miként tudják megjósolni a résztvevők empatikus hajlamát, amelyet úgy jellemeznek, mint hajlandóság és képesség megérteni egy másik ember helyzetét. Az előrejelzéseket úgy végezték, hogy megvizsgálták a specifikus agyi hálózatok nyugalmi tevékenységét, amelyekről a korábbi tanulmányok kimutatták, hogy fontosak az empátia szempontjából.