Az ételallergia jelei gyermekkorban

Egy szülő számára a legfontosabb az, hogy gyermeke mindig egészséges legyen, ennek pedig az egyik alappillére a megfelelő táplálkozás. Az első hónapok relatíve kevés fejtörést okoznak, hisz a baba – nagyjából – féléves koráig szinte kizárólag anyatejet, annak hiányában pedig számára megfelelő tápszert kap.

Ezután azonban egy sokkal izgalmasabb korszak következik, hisz megkezdődik a hozzátáplálás időszaka, amikor a kicsi elkezd kapni egyéb élelmiszereket is, eleinte még csak pépesített formában. Ilyenkor szinte minden nap valamilyen új táplálékkal találkozik a baba szervezete, van amelyik villámgyorsan a kedvencévé válik, és persze olyan is akad, amelyet már az illat alapján elutasít. Ilyen esetekben semmiképp se erőltessünk semmit, inkább pár hét után próbálkozzunk újra – ám az sem ritka, hogy egyes ételeket majd csak évek múltával fog elfogadni a gyerek, esetleg soha -. Nagyon fontos azonban, hogy mindig figyeljük, hogy az elfogyasztott élelmiszerek milyen hatással vannak a kicsi szervezetére, és nem utal-e valamilyen jel esetleg allergiára.

A leggyakoribb – és legkönnyebben észrevehető – tünet az a széklet megváltozása. Akár az állaga, akár a színe, vagy a szaga lesz más hirtelen, akkor kezdjünk el gyanakodni. Ilyenkor hagyjuk abba az adott étel kínálását, majd egy szünetet követően – ami legalább 2-3 hét – próbálkozhatunk újra, figyelve, hogy ismét tapasztaljuk-e a tüneteket. Ha kiütéseket tapasztalunk, vagy a baba bőre foltokban kiszárad, az is allergiára enged következtetni, ám ilyen esetekben mindenképpen konzultáljunk gyermekorvossal a további teendőkről. Annak érdekében, hogy ne kelljen tippelgetnünk és határozottan be tudjuk határolni, hogy mi okozza a problémát, egyszerre mindig csak egy újdonságot adjunk a babának. Ha fény derül valamilyen ételallergiára, akkor se essünk kétségbe, hisz a legtöbb esetben ezek átmenetiek, ám ha mégsem, azzal is kényelmesen együtt lehet élni, mindössze csak egy kis odafigyelést igényel szülői részről a menü összeállítása.