Az ezerarcú banán

Az egyik legkedveltebb déligyümölcs a világon, és Magyarországon is az egyik legnagyobb kedvenc. Bár a tudósok kongatják a vészharangot, reméljük, hogy soha nem tűnik el, hisz nem lenne ami pótolná egy a varázslatosan sokoldalú finomságot: a banánt.

Ki pont éretten, ki egy kicsit zöldebben, mások épp akkor, amikor már barnul: de szinte mindenki szereti a banánt, nem véletlenül. Nem csupán nassolni valónak kiváló, de azon kevés gyümölcsök egyike, ami képes akár önmagában kiváltani egy teljes étkezést, hisz annyira laktató (emellett pedig mégsincs tele kalóriával, így nem hizlal). Túl, azon, hogy ízletes, talán még fontosabbak a banán jótékony hatásai szervezetünkre, hisz vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, Magnéziumtartalma (mely a különböző görcsök megelőzésében fontos) mellett káliumtartalma miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani, hisz a kálium több módon is hozzájárul egészségünk fenntartásához.

A kálium ugyanis megelőzi a vesekő kialakulását, sőt, majdnem a felére csökkenti a vesedaganatok megjelenésének esélyét. A banán egyébként is remek rákmegelőző, hisz a benne található proteinek egy része tumor ölő hatással bír. (jó tudni, hogy minél érettebb a gyümölcs, annál több ilyen összetevőt tartalmaz, emiatt egészségesebb, ha a már foltosakat választjuk a még zöld színűek helyett). Emellett a banán fitoszterol tartalma jótékonyan hat a vérben lévő koleszterolra, így az nem tapad meg az érfalakon, amely nem csak a keringésünknek, de a szívünknek is nagy segítség. Diétázók mellett a cukorbetegek, illetve a gyomorfekéllyel rendelkezők is nyugodtan beiktathatják étkezésükbe, mindkét betegségre jó hatással van a fogyasztása, erről különböző, a banánban is megtalálható enzimek gondoskodnak. Fogyasszuk tehát minden nap, hisz nem csak ízlelőbimbóink, de szervezetünk is hálás lesz érte.