Az igénybevétel mértékét is vegyük figyelembe a szegélyléc kiválasztásánál

Léteznek olyan, univerzális felhasználást biztosító kiegészítők, amelyek az építőipari munkálatok során hatalmas könnyebbséget jelenthetnek. Természetesen az eredményességhez elengedhetetlen pontosan tudni, melyik kivitel mire használható a legjobban.

Pontosan ez a helyzet a szegélyléc esetében is. Tudniillik egy ingatlan kivitelezése során számtalan lépésnél használatba kerül ez az eszköz, ám nem mindig ugyanaz a típusa. Már rögtön a betonalap kialakításánál szükséges használni, ilyenkor a kívánt forma megtartása a feladat. Ekkor nagyon fontos, hogy olyan szegélyléc mellett tegyük le a voksunkat, ami kellően strapabíró és még nagyobb terhelés hatására sem kell a deformálódástól tartanunk. Amennyiben ez mégis bekövetkezne, akkor az a betonegység szabálytalanságát okozhatja, ami az egész ingatlan szerkezetének biztonságát kockáztatja. Ilyenkor tehát tanácsos acélból, kisebb volumenű munkák esetében pedig nagy ellenállású műanyagból készült szegélyléc mellett döntenünk. Ugyancsak mérlegelnünk kell azt is, fennáll-e valamilyen speciális körülmény, ami a későbbiekben hatással lehet az időtállóságra.

Ilyen lehet például a folyamatosan jelenlévő nedvesség. Ugyan hazánkban a legtöbb helyen komoly kihívást jelent a talajvíz, akadnak olyan területek, ahol ez fokozott méreteket ölt, ilyenkor pedig egyáltalán nem mindegy az sem, milyen szegélyléc beépítése történik. Ugyanis a víz okozta korrózió és állagromlás rendkívül gyorsan végbe mehet, ekkor pedig azonnali közbelépésre lehet szükség. Ám az alapzat helyrehozatalához komoly bontásokra is szükség lehet, ami felfordulással és nem mellesleg tetemes költségekkel járhat. Emellett azt is szem előtt kell tartanunk, miszerint beltéri, valamint kültéri alkalmazásra egész másként kell eljárnunk a szegélyléc kiválasztásánál, hiszen nem csak a csapadék, de az UV-sugárzás is komoly megterhelést jelent hosszú távon.