Az indiai farkas a világ legveszélyeztetettebb és legkülönlegesebb farkasai között van

Az indiai farkas sokkal veszélyeztetettebb lehet, mint korábban felismerték – derül ki a Davis-i Kaliforniai Egyetem tanulmányából és az indiai farkas genomját először szekvenáló tudósokból.

A Molecular Ecology folyóiratban közzétett eredmények azt mutatják, hogy az indiai farkas a világ egyik legveszélyeztetettebb és evolúciósan elkülönülő szürke farkaspopulációja. A tanulmány azt mutatja, hogy az indiai farkasok képviselhetik a legősibb fennmaradt farkasokat. Az indiai farkas az alföldi Indiára és Pakisztánra korlátozódik, ahol a gyepterületét elsősorban az emberi beavatkozás és a földterület átalakítása fenyegeti. „A farkasok az utolsó nagyragadozók Pakisztánban, és India nagytestű húsevői közül sokan veszélyeztetettek” – mondta Lauren Hennelly, az UC Davis Állatorvostudományi Iskola ökológiai védelmi osztályának doktorandusza. „Remélem, hogy tudva, hogy ennyire egyediek és csak ott találhatók meg, inspirálni fogja a helyi embereket és tudósokat, hogy többet megtudjanak a farkasok és a gyepek élőhelyeinek megőrzéséről.”

A szerzők négy indiai és két tibeti farkas genomját szekvenálták, és 31 további canid genomot tartalmaztak evolúciós és filogenómiai történelmük megoldásához. Azt találták, hogy a tibeti és az indiai farkasok különböznek egymástól és más farkaspopulációktól. A tanulmány azt ajánlja, hogy az indiai és a tibeti farkaspopulációkat evolúciós szempontból jelentős egységekként ismerjék el, ez egy ideiglenes megjelölés, amely elősegítené megőrzésük fontossági sorrendbe állítását, miközben a rendszertani besorolásukat újraértékelik. „Ez a dokumentum megváltoztathatja a faj fennmaradását ezeken a tájakon” -mondta Bilal Habib, a társszerző, az Indiai Vadvédelmi Intézet természetvédelmi biológusa. „Az emberek felismerhetik, hogy az a faj, akivel megosztottuk a tájat, a legtávolabbi, ma élő farkas.”