Az iszlám hit öt alappillére

Az iszlám a világ második legnagyobb vallása, az ősi arab, zsidó és keresztény hittel közös tőről fakad, ahol Mohamed prófétáé a legfőbb politikai és vallási szerep. Az iszlám a vallásgyakorlat öt fő pillérét különbözteti meg ezeket az „iszlám oszlopainak” hívják. Ezek a legfontosabb parancsolatok, amelyeket minden hithű muzulmánnak követnie kell.

[wp_ad_camp_1]

Az első alappillér a hitvallás – sháda, az iszlám hit legalapvetőbb kifejezése, miszerint „Nincs más Isten, csak Allah, és Mohamed az ő prófétája.” Ez a kifejezés számos vallási kéziratban és épületben feltűnik. A második pillér a napi imák – szalát. Minden muszlimnak naponta ötször kell imádkozniuk, vagyis a napi imát ötször kell elmondaniuk. Az ima bárhol végezhető, de az imát Mekka felé fordulva, álló helyzetben, meghajolva, majd térdre borulva kell elmondaniuk, homlokukkal a földet vagy az imaszőnyeget megérintve. Az ima Allah iránti tisztelet és a neki való alávetettség szimbóluma. A harmadik pillér az alamizsnaadás, a zakat. Bár a Korán nem írja elő a muszlimok úgy gondolják, hogy vagyonukat meg kell osztaniuk a szegényebb muszlimokkal.

A negyedik alappillér a ramadán alatti böjt, a szaum. Minden muszlimnak a ramadán szent hónapjában, ami az iszlám naptár szerinti kilencedik hónap, hajnaltól estig böjtölnie kell. Ez alól csak a terhes nők, a betegek és az idősek vannak felmentve, mindenki más napkeltétől napnyugtáig sem ételt, sem italt nem vehet magához. És végül az utolsó alappillér a zarándoklat Mekkába, a haddzs. E szerint minden egészséges muszlimnak életében legalább egyszer el kell zarándokolnia Mekkába, Mohamed próféta szülőhelyére, a Szent Mecsethez. A zarándoklatnak az iszlám naptár tizenkettedik hónapjának 8. és 10. napja között kell megtörténnie. Az iszlám az öt pilléren kívül erkölcsi tekintetben is szabályozza a muszlimok életét pontosan meghatározva, milyen magatartást kövessenek.