Az olasz gazdasági struktúra

Ahhoz, hogy megértsük az olaszországi menedzsment tanácsadási piac szerkezetét és működését, mindenekelőtt rövid áttekintést kell kapnunk az olasz gazdaság felépítéséről. Nem csak a vállalatok mérete és száma, hanem földrajzi elhelyezkedésük is jellegzetes. Amennyiben a cégek jellemezőit vizsgáljuk, elmondható, hogy néhány nagy oligopolisztikus vállalat uralja a pénzügyi és ipari szektort.

[wp_ad_camp_1]

Itt megtalálhatók a nagy multinacionális és az állami cégek egyaránt. Ezen kívül a tradicionális (textil, élelmiszer) és az innovatív ágazatban (gyógyszer, elektronika, szolgáltatások) a közép, de főként a kisvállalkozások a meghatározóak. A földrajzi megoszlást tekintve az előbbiek főként az ország észak-nyugati területére, az un. „ipari háromszögre” koncentrálódnak, nevezetesen: Lombardia, Piemonte és Liguria térségére Milano és Torino vezetésével.

Az állami cégek központja Rómában van, de a termelés általában az északi tartományokban folyik és olykor tudatosan délen. A kis- és középvállalatok (továbbiakban KKV) a „Terza Italia” területére összpontosulnak, vagyis Emilia Romagna, Toscana és Veneto térségére. Ezen kívül említést kell tennünk az ország déli részéről: a „Mezzogiorno” Szicíliával és Szardíniával Olaszország területének 40%-át teszi ki és lakosságának 37%-a él itt. Ennek ellenére  rendkívül elmaradott térség, amelynek fejlesztése minden kormány programjában szerepel, de mindezidáig nem sikerült jelentős javulást elérni.