Bolzano – Olaszország egyik legszebb városa

Bolzano egy fantasztikus város Dél-Tirol hegyvidéki régiójában, az olasz Alpokban. Valamivel több mint 105.000 lakosával Bolzano a legnagyobb város ezen a területen, és egyben Dél-Tirol fővárosa is.

Ezt a várost 2014-ben a legjobb életminőségű olasz városnak választották. Bolzano már a történelem előtti korszak óta látott emberi betelepülést, és különböző uralkodó birodalmak – köztük a bajorok, a Római Birodalom és a Szent Római Birodalom – befolyását tapasztalta. Az Alpokon belüli elhelyezkedése miatt stratégiai városként szolgált a régió irányításához, és ez nyilvánvaló a hegyekben fészkelt nagyszámú várnak köszönhetően. Bolzano gazdasága a mezőgazdaságon, a turizmuson, az iparon és a kézművességen alapul. Mint turisztikai célpont, Bolzano fantasztikus alpesi fekvésével rendelkezik, és valóban csodálatos hegyi táj veszi körül. A város kiterjedt történelemmel rendelkezik, és ennek köszönhetően számos lenyűgöző templom és ősi kastély található meg itt. Ezenkívül a vidék alkalmas a sétára, mászásra és kerékpározásra is – az egész régiót különféle ösvények és természeti séták borítják.

Mi a jobb módja annak, hogy megnézze a várost és a lenyűgöző alpesi vidéket, mint egy felvonó? A Renon felvonó Bolzano központjától Soprabolzano hegyi településéig közlekedik. A 4541 méter teljes hosszával ez a felvonó erdők és lenyűgöző tájak felett szárnyal, és az utazási idő körülbelül 11 percet vesz igénybe. Az alsó állomás 274 n ASL-en található, míg a végső állomás 1222 m ASL-en magasodik. A csúcson egy kis nyomtávú vasút viszi fel a hegyvidéki régió más falvaiba, például Renonba, Costalovarába és Collalbóba. A környéken, ahol Bolzano található, rengeteg természeti park vár felfedezésre. Egykor ilyen terület volt a Puez-Geisler Természetvédelmi Park. Bolzanótól északkeletre található, körülbelül egy órás autóútra az SS12-es útvonalon érhető el. Az 1978-ban védett területté nyilvánított parkban két nagy hegy található – a Puez és az Odle.