Elektromos fogkefét használsz? Ügyelj rá, hogy helyesen tedd!

A fogápolásban és a szájhigiéniában régóta nem történt akkora előrelépés, mint amilyen az elektromos fogkefék megjelenése volt. A hagyományos, manuális megoldásokkal ellentétben ugyanis ezek az eszközök sokkal alaposabb tisztítást tesznek lehetővé, hisz a folyamatosan rezgő fej olyan mennyiségű mozgást végez, amire az emberi kéz nem képes.

Noha e tekintetben nagyon sokan tévesen gondolkodnak, a valóság az, hogy a fogaink megtisztításának fő terhe magára a kefére hárul. A fogkrém ugyanis csak egy ápoló anyag szerepét tölti be, s bár feleslegesnek semmiképp sem nevezhető – főképp a fluorid tartalma miatt -, de a legfőbb problémákat okozó lepedék eltávolítása fizikai úton történik, azaz mosással. Emiatt az is világosan látszik, hogy bizonyos tekintetben mindegy, hogy milyen fogkrémet használunk, persze ha valamilyen speciális problémával bírunk, akkor az annak – illetve a szakorvosunk ajánlásának – megfelelő terméket válasszuk.

A fogmosás mellett a fogselyem használata is sokkal lényegesebb annál, mint ahogy azt sokan gondolják, hisz a fogközökbe szorult ételmaradékokat és lerakódásokat egyéb módszerrel nem, vagy csak nagyon nehezen lehet eltüntetni. A szájhigiénia alapja azonban egy megfelelő minőségű fogkefe, lehetőleg egy elektromos változat. Hihetetlenül fontos azonban, hogy az eszközt megfelelően használjuk, mert ha nem így teszünk, azzal komoly problémákat is okozhatunk. Egy elektromos fogkefével ugyanis nem úgy kell mosni a fogainkat, mint egy manuálissal, itt a mozgást maga a gép végzi. Azaz nekünk csak annyi a feladatunk, hogy finoman – és lassan – végig vezetjük a fejet a fogon, majd áttérünk a következőre. Semmiképp se fejtsünk ki erőt a nyomásnál, így ugyanis hosszú távon sérülhet a zománc. Lágy, lassú mozdulatokat végezzünk, de legyünk alaposak és hagyjunk időt, hogy egy-egy fogat tényleg alaposan meg tudjon tisztítani a kefefej. Ha végeztünk, következhet a fogselyem, majd a szájvíz, ezt a metódust követve pedig garantált a fogaink és a fogíny egészsége.