Energia-utánpótlás napelemes rendszerek segítségével

Egyre több helyen, egyre több ház tetején láthatunk napelemeket. A kezdeti, néhány paneles megoldásokat azonban egyre inkább felváltja a szinte teljes tetőt beborító, vagy akár a kertben, domboldalban telepített, komplett napelem rendszer. Ennek a technológiának köszönhetően gazdaságosabbá tehető az otthonunk villamosenergia-ellátása. A napfény elektromos energiává alakítása egy kezdeti befektetés után jelentősen csökkentheti a költségeinket.

A napelemes rendszerek működési elve az, hogy a napfény, pontosabban szólva, a Nap elektromágneses sugárzását alakítja át a cellák révén egyenárammá. Ahhoz, hogy az összegyűjtött energiát használni is tudjuk, szükség van egy inverterre, egy átalakító egységre, amely az összegyűjtött energiát a hazai szabványnak megfelelő váltóárammal kompatibilissé teszi. Az átalakítónak köszönhetően tudjuk otthonunk vagy munkahelyünk elektromos berendezéseit az így nyert árammal működtetni. A Nap energiája, mint megújuló energiaforrás, illetve a napelem cellák tulajdonságai révén juthatunk költséghatékonyan gazdaságos energiaforráshoz. Ehhez nincs másra szükség, mint ideális fekvésű ingatlanra, valamint a szigorú előírásoknak megfelelő, már meglévő elektromos hálózatra.

Fontos azonban tisztázni egy nagyon lényeges különbséget. Mégpedig azt, hogy a napelemes rendszer nem tévesztendő össze a napkollektorral. Ugyanis a napkollektor – mondhatjuk úgy: csak – a Napból érkező meleget, a hőenergiát hasznosítja az által, hogy közvetlenül fűtésre alkalmas meleg levegőt állít elő, meleg vizet biztosít. Segítségével bármilyen légnemű vagy folyékony közeg felmelegíthető. Napkollektorból is található paneles változat, de a vízmelegítésre leginkább használt modellek között vákuumcsöves változat is található. Ez a rendszer is hozzásegíthet az energiaellátásunk gazdaságosabbá tételéhez.