Érdekességek az óriáspandákról

Az óriáspanda a legritkább medvefaj Földünkön. Közép- és Dél-Kínában már csak körülbelül 1600 példány él szabadon. Természetes ellenségük nincs az egyedüli veszélyt az ember jelenti a számára. A legrégebbi őspanda maradványait -mintegy nyolcmillió évesek- Dél-Kínában találták meg.

[wp_ad_camp_1]

A felnőtt óriáspanda súlya elérheti a 75-130 kilogrammot, hosszúsága akár másfél-két méter is lehet. Nagyon ügyesen másznak fára és kiváló úszók is. Más medvékkel ellentétben az óriáspandák nem alszanak téli álmot, a hidegebb évszak ideje alatt a mélyebben fekvő területekre húzódnak. Fő táplálékuk a bambusz, a fiatal hajtásokat részesítik előnyben, napi szükségletük 10-20 kilogramm bambusz. Ritkán fogyasztanak kisebb rágcsálókat, pocoknyúlféléket is. A táplálkozás tölti ki napjának nagy részét, akár 14 órát is eltölthet evéssel. A pandáknak hat ujjuk van mindkét mellső lábukon, ezt használják a bambuszok megfogására és komótos elfogyasztására. Kínában figyelték meg, hogy az óriáspandák előszeretettel nyalogatnak réz- és vasfelületeket, tányérokat.

Az óriáspanda szaporodási időszaka március és május közé esik, erre az alkalomra a magányosan élő állatok párt keresnek. A legtöbb születés augusztus és szeptember hónapra tehető, az anyamedve egy vagy két utódot hoz világra. A vadonban csak az erősebbik éri meg a felnőttkort. Az újszülött pandák parányiak, csupán 90-130 gramm súlyúak és selymes fehér bunda borítja a testüket. A bocsokon egy hónapos korukra jelennek meg a jellegzetes fekete-fehér foltok. A szabadon élő óriáspandák várható élettartama körülbelül 25 év. Fogságban mintegy 221 példány él, akik mind a kínai állam tulajdonát képezik. Kölcsönszerződés keretében vannak kihelyezve az állatkertekbe, a kölcsönadott óriáspanda esetleges születendő bocsai is a kínai állam tulajdonai lesznek.