Erre figyelj, ha túrázni mész!

A 21. századi ember élete a rohanásból és stresszből áll. Ebből a testet-lelket felőrlő mókuskerékből időnként mindenkinek ki kell szakadni egy kicsit. Ezt ki így, ki úgy oldja meg, van aki bekuckózik egész hétvégére, van, aki bárokban ereszti ki a gőzt, és vannak, akiket a természet közelsége lazít el igazán.

Mert hát valljuk be, nincs is jobb, mint túrázni egy nagyot, megismerni az ország legeldugottabb szegleteit, és engedni, hogy pár napig újra a természet legyen az úr és csak a madárcsicsergés és az avar zörgése vegyen körbe minket. Akik igazán gyakorlott túrázók, azokat már egyetlen egy váratlan helyzet sem tud meglepni, hisz a rengeteg tapasztalat alapján már mindenre fel vannak készülve. Azok azonban, akik még csak most ismerkednek ezzel a kiváló hobbival, azoknak még van mit tanulni és nem csoda, hogy az első utak előtt hatalmas a bizonytalanság: mit kellene magukkal vinni, és persze mi az, ami itthon maradjon?

A helyzet az, hogy erre nem lehet egyetemesen helyes választ adni, hisz ez azért függ attól, hogy hová megyünk és persze attól is, hogy mennyi időre. Nem mindegy, hogy kint is éjszakázunk a szabadban, netán turistaházban hajtjuk nyugovóra a fejünket, vagy estére már haza is érünk. Az sem mindegy persze, hogy milyen időben és évszakban vágunk neki az útnak, hisz annak megfelelően kell öltözködni és ruhát vinni, ám vannak olyan elemei a hátizsákunknak, amelyeket mindig, minden körülmények között érdemes magunkkal vinni. Az első ilyen az esőkabát. Soha ne hagyjuk otthon, hisz az időjárás bármikor meglephet minket. Ugyancsak legyen nálunk lámpa, pótelemmel. Ha valamiért kint maradunk sötétedésig, akkor létfontosságú, hogy tudjunk világítani. Mobiltelefonunk mellé mindig vigyünk powerbankot, hisz ha lemerülne a készülék, valahogy fel kell töltenünk. A biztonság kedvéért legyen nálunk térkép és iránytű, valamint természetesen megfelelő mennyiségű víz és élelmiszer. Mindig kalkuláljunk úgy, hogy legalább egy nappal tovább kitartsanak készleteink.