Esküvő az amisoknál

Ha valami biztos, akkor az az, hogy az amisok életét leginkább az egyszerűség jellemzi, és életük minden mozzanatát ehhez igazítják, így az esküvőket, és egyéb szertartásaikat is. A következő néhány sorban az esküvő mozzanatairól és jellegzetességeiről olvashatunk.

[wp_ad_camp_1]

Az amisok egyik legfontosabb alapelve az, hogy a házasság szent, tehát az elválás teljesen tiltott dolog, ami azonban ha mégis bekövetkezik, akkor azért kirekesztés, kiközösítés jár. Mivel a házasság szent, az esküvő is rendkívül fontos mozzanatnak számít. Maga a szertartás a menyasszony szüleinél zajlik, a dekoráció pedig nagyon egyszerű. Olyan dolgokra kell gondolni, mint például befőttes üvegbe rakott zellerlevél, és hasonlók. A pap olyan beszédet mond, amelynek központi témája a házasság. Mindezek után következik az ebéd, amikor tipikis amis ételek elfogyasztására kerül sor. Desszertként pedig például pudingot és gyümölcsöt fogyasztanak a vendégek. A délután folyamán a fiatalok énekelnek, ami után pedig a vacsora következik.

Nemcsak az esküvők zajlanak másként mint ahogyan az nálunk megszokott, hanem a nászút is. Nem kirándulni, kikapcsolódni indul az fiatal pár, hanem hétvégente ellátogatnak a rokonsághoz, hogy a nekik szánt ajándékokat összegyűjtsék. Az is megszokott, hogy a még nőtlen férfiak nem hagynak maguknak szakállat, azonban miután egy fiú megnősül, hosszabb szakállat növeszt, ezzel jelezve azt, hogy már nős férfivé vált. A nők a menyasszonyi ruhát nem csak egyszer veszik fel, hanem abban járnak majd a vasárnapi szertartásokra, valamint haláluk után abban is temetik el őket.