Európa legnagyobb naptávcsöve, a GREGOR, bemutatja a Nap mágneses részleteit

A GREGOR, Európa legnagyobb naptávcsöve, amelyet egy német konzorcium működtet és a spanyol Teide Obszervatóriumban található, soha nem látott képeket kapott a Nap finom szerkezetéről.

[wp_ad_camp_1]

A Nap mély hatást gyakorol bolygónkra, életünkre és civilizációnkra. A Nap mágnesességének tanulmányozásával megérthetjük a Földre gyakorolt ​​hatását, és minimalizálhatjuk a műholdak és a technológiai infrastruktúra károsodását. A GREGOR távcső lehetővé teszi a tudósok számára, hogy akár 50 km-es részleteket is meglássanak a Napon, ami a Nap átmérőjének apró töredéke. „Ez egy nagyon izgalmas, ugyanakkor rendkívüli kihívást jelentő projekt volt. Csak egy év alatt teljesen átalakítottuk az optikát, a mechanikát és az elektronikát a lehető legjobb képminőség elérése érdekében.” – mondta Dr. Lucia Kleint, aki a projektet és a német Tenerife-i napelemes távcsöveket vezette. Komoly technikai áttörést ért el a projektcsapat ez év márciusában, a lezárás során, amikor az obszervatóriumban rekedtek és felállították az optikai laboratóriumot. Sajnos a hóviharok megakadályozták a napelemes megfigyeléseket. Amikor Spanyolországban júliusban újra megnyílt a helyszín, a csapat azonnal visszarepült, és megszerezte a Napról készült legnagyobb felbontású képeket, amelyeket egy európai távcső készített.

Dr. Svetlana Berdyugina, freiburgi Albert-Ludwig Egyetem professzora és a Leibniz Napfizikai Intézet (KIS) igazgatója nagyon örül a kiemelkedő eredményeknek: „A projekt meglehetősen kockázatos volt, mert az ilyen teleszkóp-fejlesztések általában évekig tartanak, de a nagyszerű csapatmunka és az aprólékos tervezés vezetett ehhez a sikerhez. Most egy hatalmas eszközünk van a rejtvények megoldására a Napon. ” A távcső új optikája lehetővé teszi a tudósok számára, hogy a mágneses mezőket, a konvekciót, a turbulenciát, a napkitöréseket és a napfoltokat nagyon részletesen tanulmányozzák.