Ezeket gondold át, mielőtt átállnál a fatüzelésre

Minden fűtésrendszernek meg van a maga előnye és hátránya. Általában keveseknek adatik meg, hogy maguk dönthessék el pontosan mit is szeretnének – ez csak újépítésű ház, vagy teljes körű renoválás esetén kivitelezhető -, ám arra azért akad példa bőven, hogy idővel úgy határozunk, váltani szeretnénk.

Távhőszolgáltatás esetében ez persze sokszor egyáltalán nem olyan egyszerű, hiszen a hálózatról történő lecsatlakozás rendszerint csak hosszas huzavona árán megoldható, ha egyáltalán. Gázfűtés esetén legtöbbször egy nagyobb karbantartás – jellemzően kazáncsere – idején jön a gondolat, hogy ez talán mégsem annyira kifizetődő, mint gondolnánk, ám mielőtt nagy változásokra szánnánk el magunkat, mindenképpen gondoljuk át a következményeket. A fatüzeléses megoldások ugyanis csábítónak tűnhetnek és való igaz, hogy utánozhatatlan hangulatot csempésznek otthonunkba, ám cserébe a megszokott kényelemről is jó eséllyel le kell mondanunk.

A fával ugyanis rendszeresen foglalkozni kell. Ez alatt ne csak azt értsük, hogy meg kell rendelni, el kell tárolni – lehetőleg úgy, hogy folyamatosan védett helyen legyen -, hanem azt is, hogy a fűtési szezonban bizony napi szinten kell időt szánni a behordásra, sőt, alkalmanként lehet, hogy a vágásra, darabolásra is. Ez nem csak fáradságos munka lehet, de rengeteg piszokkal jár, ami után sokkal gyakrabban kell takarítani, ha szeretnénk megőrizni otthonunk tisztaságát. Ráadásul a tűzifa beszerzése sem megy mindig zökkenőmentesen. Ha van egy jól bejáratott beszerzési forrásunk, az persze örvendetes, de ha azt valamiért elveszítjük, akkor könnyen kerülhetünk kellemetlen helyzetbe. Végül, de nem utolsósorban azzal is kalkuláljunk, hogy magának a rendszernek a kiépítése sem lesz olcsó. Akár kazánban gondolkodunk, akár – a sokkal hangulatosabb – cserépkályhás megoldásban, mindenképpen milliós tétel mire készen leszünk. Ennek tükrében pedig egyáltalán nem biztos, hogy megtérülő befektetésről van szó.