Ezért ártalmasak a közösségi oldalak, főképp a fiatalok számára

Napjainkban az internet már szinte megkerülhetetlen. A most születő generáció már okostelefonokkal, táblagépekkel nő fel, és a gyerekek előbb tanulják meg használni ezeket az eszközöket, mint beszélni.

Persze ez a szülői hozzáálláson is múlik, lévén most sem kötelező a telefont a kicsik kezébe adni, ám ha őszinték akarunk lenni, akkor ennél kényelmesebb és egyszerűbb módja nemigen létezik annak, hogy nyerjünk magunknak fél órát. Ennyi idő alatt pedig szinte csodát lehet tenni egy háztartásban, ki tudjuk pakolni a mosogatógépet, ki tudunk teregetni, és el tudunk pakolni. Azt azonban el kell fogadni, hogy ennek ára van. Az a kisgyerek ugyanis, akinek természetes, hogy napi szinten használ ilyen kütyüket, nagyobb korában is ragaszkodni fog ehhez a szokásához, és már idejekorán jelentős napi képernyőhasználatot tudhat a magáénak. Önmagában persze az még nem katasztrófa, hisz ha például kizárólag mesét néz, vagy a korosztályának megfelelő fejlesztő programokat használ, akkor emiatt még nem éri semmilyen hátrány. Ám egész más a helyzet, ha regisztrál a különféle közösségi oldalakra és aktívan használja is azokat.

Persze vannak az internetnek még ennél is sokkal sötétebb bugyrai, ám szülőként néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az ártatlannak tűnő oldalak is rengeteg veszélyt rejthetnek magukban, ha fiatalok használják azokat. Emiatt aztán kiemelten fontos, hogy egy bizonyos korig állandó jelleggel felügyeljük gyermekeink telefon és számítógép használatát – léteznek erre kiváló szoftverek -, hisz a közösségi oldalak gyakori látogatása rengeteg lelki problémát okozhat. Mi felnőttek sokkal inkább tisztában vagyunk azzal, hogy az ott fellelhető információk sokszor köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, hisz mindenki azt szeretné mutatni, hogy mennyire sikeres, boldog és gyönyörű, sajnos a fiatalok és a gyerekek azt hiszik, hogy az a norma, és összehasonlítva az ő életükkel a látottakat, bizony korántsem olyan fényes a helyzet. Emiatt aztán sérül az önkép, testkép zavarok léphetnek fel, depressziós lehet a gyerek, és boldogtalan. Mindezt azért, mert a közösségi média hazug álarca elhitette vele, hogy mindenki állandóan nyaral, karcsú, és gazdag. Így hát nagyon kell vigyázni és óvni gyermekeinket, mert a megelőzés ebben a helyzetben is sokkal egyszerűbb, mint a már kialakult problémák helyrehozatala.