Ezért baj, ha túl kényelmes a kanapéd!

Ma már nem igazán okoz meglepetést az a tény, hogy az irodai munka hatalmas terhelésnek teszi ki az egész testünket. Ha a napjaink nagy részét ülő pozícióban töltjük – ráadásul szinte biztos, hogy ergonómiailag nem a legmegfelelőbb székben és testhelyzetben – akkor az előbb-utóbb mozgásszervi panaszokhoz vezet majd.

Emiatt aztán a leggyakrabban hátfájással, nyaki eredetű fájdalmakkal, fejfájással fordulnak orvoshoz, ám a rossz testhelyzet és a mozgásszegény életmód miatt kialakult problémák kezelése hosszadalmas, és sokszor nem is állítható helyre maradéktalanul az eredeti állapot. Persze a szakemberek próbálnak tanácsokkal ellátni minket az ilyen körülményekre, úgy mint a rendszeres mozgás – munka közben is óránként legalább 5-10 percig -, illetve a sportolás, ám az igazság az, hogy ha ülőmunkát végzünk – főképp, ha hosszú évek óta -, akkor nagyon nehéz elkerülni ezeket a következményeket.

Ám a helyzet az, hogy ezek a problémák azok számára is valós veszélyeket jelentenek, akik nem ilyen munkakörben töltik a mindennapjaikat. Nem véletlenül hangsúlyozzák régóta, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy milyen fekhelyet választunk alváshoz, hisz a nap – nagyjából – harmadát pihenéssel töltjük, így nem is igényel különösebb magyarázatot, hogy milyen fontos, hogy ezt megfelelő felületen tegyük. Ám arról már jóval kevesebben beszélnek, hogy majdnem ugyanekkora jelentőséggel bír az is, hogy a kanapé – amelyen szintén hosszú órákat vagyunk napi szinten – milyen tartást ad a hátnak. A manapság divatos darabok ugyanis túlságosan puhák, ezáltal persze kényelmesek, ám túlságosan belesüppedünk, és emiatt a gerincünk olyan formát vesz fel, ami nagyon természetellenes. Ennek idővel az lesz a vége, hogy a helytelen testtartás következtében kopások, gerincferdülés, és krónikus fájdalom lép fel. Így aztán bármennyire is vonzó, vásárláskor törekedjünk arra, hogy olyan kanapét válasszunk, amely keményebb ülőfelülettel rendelkezik, és arra is ügyeljünk, hogy kellően magas legyen a támlája, hisz csak így támasztja majd kellőképp a hátunkat.