Ezért ennyire fontos az oktatás

Miután elkezdjük koptatni az iskolapadot az önfeledt óvodás éveink végeztével, a leggyakrabban hallott tanács alighanem az, hogy tanuljunk (jól), mert csak akkor lehetünk sikeres emberek. Nincs olyan gyerek, akit ezzel ne lehetne egy idő után kikergetni a világból, ám felnőttként már jól tudjuk, hogy nem véletlenül mondogatták ezt nekünk annyit.

Az igazság ugyanis az, hogy a legtöbb esetben tényleg sokkal könnyebb dolga van annak, aki a tinédzserkorában (és a húszas évei elején) lelkiismeretesen tanult. A megfelelő oktatás nem csak egyéni szinten, de társadalmilag is nagyon lényeges. Az oktatás stabilitást biztosít az életben, és ez olyasvalami, amit soha senki nem vehet el tőled. Azzal, hogy jól képzett vagy és főiskolai diplomával rendelkezel, növeled az esélyeidet a jobb karrierlehetőségekre, és új ajtókat nyitsz meg magad előtt. A stabilitáson felül az oktatás anyagi biztonságot is nyújt, különösen a mai társadalomban. A jó oktatás általában egy jobban fizető álláshoz vezet, valamint biztosítja az ehhez szükséges készségeket. Ha képzettek vagyunk, akkor az valami olyasmi, ami a miénk és csakis a miénk, ami lehetővé teszi, hogy ne támaszkodjunk senki másra, csak magunkra.

Az iskolázott társadalom pedig kulcsfontosságú a gazdasági növekedés szempontjából. Szükség van arra, hogy az emberek folyamatosan tanuljanak és képezzék magukat, hogy folyamatosan innovatívak maradhassunk. A magasabb számú írni-olvasni népességgel bíró országok általában jobb gazdasági helyzetben is vannak. A képzettebb lakossággal egyúttal több munkalehetőség is nyílik. Az oktatás pedig közvetve felel a békéért is, hisz minél nagyobb létbiztonságban élnek az emberek, annál inkább nagyobb a nyugalom. Ezzel párhuzamosan a megfelelő szintű oktatás megtanítja arra az embereket, hogy hogyan tehetnek különbséget jó és rossz között, valamint megakadályozza, hogy felesleges kockázatot vállaljunk (akár anyagi, akár hadászati téren). Jól látszik tehát, hogy a minőségi, egész társadalomra kiterjedő oktatás a békés, nyugodt, boldog élet egyik legfőbb alappillére.