Ezért figyelj a C-vitamin bevitelre!

Amikor tombol a nyár, az ember ereje teljében van, és a jó idő, valamint a napsütés hatására úgy érzi, hogy sosem fogy el az energiája. Ám amikor beköszönt az ősz, rövidülnek a nappalok, és az időjárás is a barátságtalanabb arcát kezdi el mutatni, akkor sokan úgy érzik, hogy már az is nehézséget jelent, hogy reggelente kikeljenek az ágyból.

Ám az élet ezekben a hónapokban sem áll le, és nekünk bizony helyt kell állnunk ilyenkor is. Sokan csak akkor kezdik el keresni a segítséget, amikor már úgy érzik, hogy úrrá lett rajtuk az örökös fáradtság, pedig ennek oka nagyon sokszor a vitaminhiányban keresendő. Ilyenkor a legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb elkezdjük pótolni a hiányzó nyomelemeket (és persze az, hogy tanulva a hibánkból, a következő évben már folyamatosan gondoskodunk a vitamin bevitelről). A legtöbb esetben elég, ha valamilyen minőségi, komplex multivitamint építünk be a mindennapi táplálkozásunkba, ám még ilyenkor is szükséges lehet külön C-vitamin szedése.

Ennek egyszerű oka van: a C-vitamin ugyanis önmagában is hozzájárul az immunrendszerünk védelméhez. Emiatt szinte állandóan szüksége van a szervezetünknek arra, hogy megfelelő mennyiségű C-vitamin álljon a rendelkezésére. Például sebgyógyulás, vagy valamilyen fertőzés esetén az immunrendszerünk vázát alkotó T-sejtek termelése is függ az aszkorbinsav jelenlététől. Nagyon fontos, hogy ne napi egy nagy adagban, hanem elosztva lássuk el szervezetünket C-vitaminnal, hisz testünk csak rövid ideig képes tárolni azt, azonban a folyamatos ellátottság már csak azért is kiemelkedően fontos, mert a vas felszívódásához is szükség van a vitaminra. Azok számára, akik valamilyen rizikófaktorral rendelkeznek, az ajánlott adaghoz képest is érdemes megemelt mennyiséget fogyasztaniuk. Ilyen rizikófaktor a dohányzás és a stresszes életmód. Ezekben az esetekben a C-vitamin szükséglet akár a normális adag másfélszerese is lehet.