Ezért fontos a rendszeres fogkő eltávolítás

Akik nagyon odafigyelnek a szájhigiéniára és rendszeresen járnak fogorvosi ellenőrzésekre is, bizonyára sokszor hallottak már a fogkővel kapcsolatos intelmekről, ám sokan vannak, akik ritkán, vagy épp soha nem járnak kontrollvizsgálatra, noha legalább félévente szükséges lenne.

Ám egy kiadós fogszuvasodással járó fájdalommal szemben a fogkő alattomosabban fejti ki hatását. De mi is tulajdonképpen ez az anyag? Nos idővel a fogakon képződik egy lepedékréteg, amely baktériumokat (is) tartalmaz, ezt nevezzük plakknak. Nyál hatására szép lassan végbemegy ezen a plakkon az ásványosodás folyamata és így alakul ki a fogkő. Joggal merül fel a gondolat, hogy, akkor ez alapos tisztítással elkerülhető-e, a helyzet azonban az, hogy bár a folyamat drasztikusan lassítható, teljes mértékben sajnos a legalaposabb szájhigiéniás ápolással sem kivédhető. Az, hogy milyen gyorsan alakul ki valakinél fogkő, az ugyanis nem csak és kizárólag a tisztításon múlik, számos egyéb tényező is közrejátszik, úgy mint az étkezési szokások, dohányzás, de szerepe van a genetikának is, amelyre aztán végképp nincs ráhatásunk.

Azoknál, akik dohányoznak és/ rendszeres kávéfogyasztók, a fogkő rövidtávon láthatóvá válik, ilyenkor ugyanis ez a lerakódás a legtöbbször elszíneződik, és egy sárgás rétegként jelenik meg a fogakon. Azonban nagyon fontos megemlíteni, hogy a láthatatlan fogkő is ugyanúgy problémákat okoz, méghozzá idővel akár igen súlyosakat is. A leggyakoribb szövődmény a fogínygyulladás, amely eleinte aránylag jelentéktelennek tűnő probléma, hisz némi duzzanaton és fogmosáskor jelentkező rövid vérzésen kívül nem okoz más tünetet. Idővel azonban fogágybetegséghez vezet, ami súlyosabb esetben fogvesztést is eredményezhet. Ugyancsak probléma, hogy a fogkövön megtelepednek a baktériumok, melyek roncsolják a zománcot és ezáltal fogszuvasodást okoznak. Ezért is olyan fontos, hogy legalább félévente menjünk el ellenőriztetni fogaink állapotát és ha fogorvosunk úgy javasolja, akkor szedessük le a fogkövet, hisz azt csak szakember tudja eltávolítani, házilag sajnos ez nem megoldható.