Ezért fontos, hogy a megfelelő méretű fóliasátor mellett határozzunk

Noha az utóbbi évtizedekben a háztáji zöldségtermesztés némiképp visszaszorult, napjainkban ismét egyre nagyobb jelentőséggel bír ez a kérdés. Amennyiben elegendő méretű szabad terület áll a rendelkezésünkre, mindenképpen érdemes élni az ebben rejlő lehetőségekkel, főképp, ha figyelembe vesszük ezeknek az élelmiszereknek az árát. Mielőtt azonban belevágnánk, feltétlen tanácsos alaposan megtervezni a lépéseket.

A növénytermesztés alapját a kiváló minőségű palánta jelenti, ezek nevelése pedig fóliasátor nélkül komoly dilemmákat okozhat. A Kárpát-medence klímája ugyanis nem igazán optimális a kora tavaszi, szabadföldes bújtatáshoz, ráadásul a talaj összetétele sem a legmegfelelőbb erre a célra. Ezzel már a múlt században is tökéletesen tisztában voltak, ezért is terjedtek el ilyen nagymértékben az üvegházak. Ugyanakkor ezek kivitelezése meglehetősen költséges, arról nem is szólva, miszerint eléggé sérülékenyek, mindamellett a karbantartásuk is idő-, illetve energiaigényes. Szerencsére a műanyag térhódításával és a folyamatos innovációk hatására a fóliasátor ma már olyan alternatívát jelent, ami minden szempontból optimálisabb.

Tudniillik nem csak jóval gazdaságosabb a telepítése, de kellő odafigyelés mellett jóval időtállóbb is. Mielőtt azonban letennénk a voksunkat egy adott fóliasátor mellett, pár szempontot mindenképpen alaposan meg kell vizsgálnunk. Mind közül a legfontosabb a méret. Noha akár utólag is megoldható a bővítés, sokkal szerencsésebb, ha már előre pontosan kalkulálunk, így ugyanis jó pár kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. A megfelelő paraméterekkel rendelkező fóliasátor kiválasztásához csupán annyit kell tennünk, hogy papíron megtervezzük az ágyásokat és az azok közt vezető utat. Inkább dolgozzunk némi ráhagyással, hogy biztosan elegendő legyen a hely és ne kelljen már az első években pótolni.