Ezért használj szájvizet

Az ezredfordulót megelőzően még elsősorban csak speciális szájvizeket használtunk, amelyeket gyógyászati céllal írt fel – legtöbbször – a fogorvosunk. Ezek a terápiás célú termékek magas hatóanyag tartalommal rendelkeznek és képesek a már kialakult szájüregi betegségek kezelésére. Ezek tehát tulajdonképpen gyógyszerek, emiatt merőben különböznek az utóbbi években széles körben elterjedt, mindennapos használatra ajánlott szájvizektől.

Ez utóbbiak ugyanis olyan öblögetők, amelyek segítenek megelőzni a fogszuvasodást, a fogkőképződést, és a sokakat sújtó fogínygyulladást is. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a szájvizek önmagukban nem elégségesek a megfelelő szájhigiénia  fenntartásához, nem fogmosást helyettesítő, hanem azt kiegészítő termékek. Mechanikai – azaz fogkefével végzett – tisztításra tehát mindenképpen szükség van, természetesen ha olyan helyzet adódik (például kempingezés, vagy túrázás közben), amikor a fogmosás nem megoldható, akkor alkalmanként lehet öblögetéssel helyettesíteni azt.

A szájvizek a legjobb hatást a helyes használat során érik el. A szakemberek ajánlása alapján eszerint naponta kétszer megfelelő öblögetni, méghozzá fogmosás után. Így a mechanikai tisztítás követő kiegészítő szájápolás teljes körű védelmet biztosít. Azonban a megfelelő szájvíz kiválasztása némi körültekintést igényel. Érdemes ugyanis alaposan odafigyelni arra, hogy milyen fluoridtartalmú öblögetőt vásárolunk – szerencsére a legtöbb csökkentett tartalmú -, hiszen a túl sok fluorid káros lehet. Ugyancsak érdemes mérlegelnünk, hogy alkoholtartalmú szájvizet vásároljunk-e, hisz egyes szakemberek szerint az szájüregi problémákat okoz.

A legegyszerűbb megoldás, ha kikérjük fogorvosunk véleményét, aki ismerve a kórtörténetünket és az esetleg szájüregi problémáinkat, a legmegfelelőbb szájöblögetőt fogja ajánlani.