Ezért kell rendszeresen anyajegyvizsgálatra járni

Talán nincs még egy olyan szervünk, amelyre annyira kevés figyelmet fordítunk egészségmegőrzés szempontjából, mint a bőrünk. Persze néha kenjük testápolóval, no meg a figyelmesebbek a napvédő krémek használatát sem felejtik el, ám a legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet a különböző elváltozásokra és jelzésekre.

Pedig a bőr egy igen érzékeny szerv és bizony rengeteg káros behatás éri nap, mint nap. Nem csupán a napsugárzás okozhat benne komoly károkat – hisz minden egyes leégés egy ilyen esemény -, de rengeteg vegyszerrel, káros anyaggal találkozik szinte folyamatosan. Éppen ezért ahhoz, hogy időben észleljük a káros elváltozásokat, folyamatosan monitorozni kell bőrünk állapotát, amihez az első lépés az, hogy mi magunk, otthonunk nyugalmában időről-időre átvizsgáljuk azt. Emellett nyugodt szívvel kérjük meg fodrászunkat, hogy a fejbőrünk állapotát is ellenőrizze hajvágáskor, hisz ott ugyanúgy megjelenhetnek különféle problémák, ám azt érthető okokból mi magunk nagyon nehezen fogjuk észrevenni.

A legkritikusabb pont azonban kétségtelenül az anyajegyek állapota. Ugyanis amikor már szabad szemmel is jól kivehető a probléma, akkor rendszerint az már erősen előrehaladott és ilyenkor – akárcsak más daganatos elváltozások esetében – a kezelés is sokkal komplikáltabb és a kilátások is rosszabbak. Hogy ezt a rizikófaktort a minimálisra csökkentsük, ahhoz szakember segítségére van szükség, Talán elsőre meglepően hangzik, de évente egyszer szükség lenne egy átfogó anyajegy vizsgálatra, amely egy teljes mértékben fájdalommentes – ám időigényes – procedúra. Ilyenkor a bőrgyógyász video-dermatoszkóp segítségével egyenként megvizsgálja az anyajegyeinket és azokról felvételt is készít. Ez azért kiváló módszer, mert így a következő alkalommal össze lehet hasonlítani a felvételt az egy évvel korábbival, így azonnal látható, ha valahol kóros elváltozás van. Ne söpörjük a szőnyeg alá az anyajegyek kérdését, mert gond esetén, ha időben észlelik azt, a gyógyulás szinte garantált. Érdemes tehát évente pár órát feláldozni az egészségünk érdekében erre.