Ezért lényeges az A-vitamin!

Az A-vitamin más vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és egyéb vegyületekhez hasonlóan egy alapvető fontosságú mikrotápanyag. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk önállóan nem tudja előállítani, ezért nekünk kell a táplálkozás során elegendő mennyiséget fogyasztanunk.

A táplálékból származó A-vitamin a májban tárolódik egészen addig, amíg a szervezetnek szüksége van rá. Ekkor fehérjéhez kötődik, majd elszállítódik oda, ahol épp szükség van rá. Hogy testünknek mindig legyen elegendő tartaléka, az azért is nagyon fontos, mert az A-vitamin számos élettani folyamathoz nélkülözhetetlen, beleértve az összes felszíni szövet (hámszövet) épségének és működésének fenntartását. Ilyen például a bőr, a légutak felszíne, de fontos szerepe van a bél, a húgyhólyag, a belső fül és a szemek egészségének megóvásában is. Az A-vitamin szükséges a bőrsejtek napi cseréjéhez is, de emellett biztosítja, hogy az olyan szövetek, mint a kötőhártya, képesek legyenek nyálkahártyát termelni és gátat képezni a fertőzésekkel szemben, így immunrendszerünk egyik alappillére is.

Egyértelmű tehát, hogy az A-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges immunrendszer fenntartásához, a növekedéshez, valamint a fejlődéshez. Épp emiatt, ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség, akkor kialakulhat az úgynevezett A-vitaminhiányos rendellenesség, amelynek egyik fő következménye a súlyos fertőzések fokozott kockázata. Ha ez bekövetkezik, akkor egy huszonkettes csapdájában találhatjuk magunkat, hisz a fertőzés tovább növeli a szervezet A-vitamin iránti igényét, így a hiány súlyosbodik, és akár végzetes következményekkel járhat. Az A-vitaminhiány épp emiatt a gyermekhalandóság egyik fő oka. Megfelelő táplálkozással azonban ez elkerülhető. Csecsemőkorban a legkiválóbb A-vitaminforrás az anyatej, a későbbiekben pedig a máj, a tojás, a spenót, a sárgarépa és a különböző tökfélék fogyasztása segíti a megfelelő bevitelt, ám szinte minden zöldség és gyümölcs tartalmaz A-vitamint.