Ezért ne bántsd a pókokat a lakásban!

Vitathatatlan, hogy a pókok megítélése általánosságban véve borzasztó. Noha van az embereknek egy kis csoportja, akik háziállatként tartanak kapitális példányokat, a legtöbbünk számára ezek a nyolclábúak bizony visszataszítóak és félelmetesek.

Hogy ez így alakult, abban persze nagy szerepe van a felépítésüknek – hisz az ember alapvetően viszolyog a látványuktól is – és a szórakoztatóiparnak is, mert valljuk be, talán egyik állat sem szerepel annyit a filmekben és a sorozatokban félelmetesnek beállítva, mint a pók. Bárhogy is van, egy dolog biztos. Összerezzenünk, ha bele sétálunk egy pókhálóba, és sikítva rohanunk a porszívóért, ha meglátjuk, hogy a kanapé mögötti sarokba befészkelte magát egy példány. Pedig ha a viszolygást egy picit a háttérbe tudjuk szorítani, és logikus módon gondolkozunk, akkor nagyon hamar megértjük, hogy miért nem okos ötlet teljesen pók mentesíteni a lakást.

Az első és legfontosabb, hogy eloszlassuk azt a tévhitet, miszerint a pókok amikor csak lehetőségük van rá, megcsípnek minket. Ez közel sem így van – és bizony ez a darazsak és a méhek esetében sincs másként -. Ezeknek az ízeltlábúaknak eszükben sincs bántani minket, hisz egyik fajuk sem táplálkozik emberrel – még ha pár hollywoodi film ezt is sugallja -, és ellenségnek sem tekintenek minket, hacsak nem zavarjuk a nyugalmukat. A békés együttélésnek tehát nem igazán lenne akadálya, leszámítva azt, hogy mivel nem látjuk semmi hasznukat – és még csak nem is szívleljük őket – a lehető leggyorsabban megszabadulunk a lakásba tévedt példányoktól. Pedig a pókoknak van hasznuk – beltéren is -, méghozzá nem is kevés. Ezek az állatok ugyanis javarészt rovarokkal táplálkoznak, és nincs ez másképp a házon belül sem. Azaz – teljesen környezetkímélő módon – összefogják a betévedt legyeket, szúnyogokat, és egyéb bogarakat, amelyek jóval több bosszúságot okoznak. Így tehát a legjobb, ha szép lassan megbarátkozunk a jelenlétükkel, hisz a békés együttélés az nekünk is, és a pókoknak is előnyös.