Fedezze fel a Tikál romjait

A kaliforniai északi Guatemalai Petén tartomány trópusi esőerdőjében fekvő Tikal klasszikus időszakában az ókori maja civilizáció egyik legnagyobb városa volt, amely körülbelül Kr. E. 200-tól 850-ig terjedt. A régészek becslése szerint Tikal lakosságának csúcspontja 50.000 – 100.000 lakos. Ez egy vallási, politikai és kereskedelmi központ volt kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt, amelyet keleti és nyugati folyók is határoltak.

[wp_ad_camp_1]

Tikal egy része a IV. Századba nyúlik vissza. Időnként Tikal uralkodóit mások váltották fel, de a város továbbra is virágzott. Ez volt a régió uralkodó városa, és más kisvárosi államok felett is uralkodott. Mivel a múlt uralkodók síremlékei, valamint más műemlékek és paloták rendelkezésre álltak a tanulmányozáshoz, Tikal az egyik legjobban megértett maja rom. A dzsungel növekedése miatt a régészek 1848-ig nem fedezték fel újra. A most feltárt város része meglehetősen lenyűgöző. Körülbelül 3000 helyet fedeztek fel, és közel 10 000-et még fel kell tárni.

Középpontjában a Great Plaza terül el, ami egy nagy terület, gipszszerű padlóval. Idővel más épületek is épültek a Plaza körül. Ide tartozik az Észak-Akropolisz és a Központi Akropolisz. Az Észak-Akropolisz hetven kőlapból áll, melyeket szeleteknek hívnak, amelyek kettős sorban állnak, és oltárok álltak előttük. Néhányan uralkodók és hieroglifák képeivel vannak kifaragva. A Központi Akropolisz 700 méter hosszú épületeket foglal magában, sok szobával, amelyeket gyakran palotának hívnak. Hat templomos piramis is van itt, a legmagasabb, a IV. Templom, 65 méter magasan áll. A látogatók a kiálló gyökerek és fa létrák segítségével elérhetik és megtekinthetik. A VI. Templom hatalmas hieroglifákkal rendelkezik, amelyek a város történetét mesélik el. Az I. és a II. Templom a Great Plaza keleti és nyugati részén fekszik.