Fedezze fel Skara Brae titkait Skóciában

A szárazföld nyugati partján, a skóciai Orkney-szigetcsoport legnagyobb szigetén található a Skara Brae, Észak-Európa legteljesebb neolitikus faluja. Régebbi, mint a nagy piramisok és a Stonehenge. Emiatt Skara Brae pontos betekintést tud adni a 3200-2500 B.C. között ott élő gazdálkodók életébe.

[wp_ad_camp_1]

1850 telén egy heves vihar csapott le Orkney-ra, ami nem volt szokatlan. Ezúttal a dagály és a vihar szelei elmosták a homokot és a füvet egy nagy dombról. Ez a vihar több kőépület körvonalait tárta fel. A helyszínre irányuló számos expedíció eredményeként nyolc épületből álló csoportot sikerült feltárni. Azok, akik ma látogatják a helyet, megnézhetik a Skara Brae-t úgy, mint ahogy az majdnem 5000 évvel ezelőtt kinézett. Az alacsony, fedett folyosók összekötik a Skara Brae nyolc épületét. Mind a hét ház ugyanazt a mintát követi. Ezek egy négyzet alakú szobából állnak, központi kandallóval. A szoba mindkét oldalán egy ágy és egy szekrény van, polcokkal a falon, az ajtóval szemben. Mivel a szigeten nem voltak fák, a falusiak egész házukat kőből építették.

A házakban vannak ágyak, szekrények, ülések, akváriumok, és a központi kandallót. A házukat már meglévő hulladékokból építették, amelyek elősegítették a szerkezet hőszigetelését, és a tetőknél gyepet használták. A nyolcadik épület több kisebb részre oszlik, és úgy gondolják, hogy ez volt a műhely a falusiak számára, mivel ott találtak kis csontdarabokat és agancsot. A régészek chert-et is találtak, amely a kő és a vulkanikus pimpa helyettesítője, amely az izlandi tengerparton mosódott ki. A falusiak ezeket az elemeket kőszerszámok készítéséhez használták. A régészek számos tárgyat fedeztek fel a Skara Brae-n a ásatások során. Ide tartoznak a csontból és elefántcsontból készült ékszerek, hajtűk, valamint a bálna- vagy delfincsontokból készített csészék és tálak. Találtakak játékkockákat, medálokat, tűket, késeket és lapátokat is.