Fizikai vagy szellemi munka, csapatban vagy egyénileg, avagy milyen munka passzol hozzám?

Nem csupán az iskolapadban végzők számára jelenthet komoly fejtörést, hogy milyen irányba induljanak, hanem a már évek óta a munkaerőpiacon tevékenykedők számára is nehézséget okozhat a kérdés pályaváltás esetén. Ha munkakeresés előtt állunk, akkor érdemes átgondolni pár szempontot.

Szellemi munkák és fizikai lehetőségek egyaránt rendelkezésre állnak a különféle állásportálokon. Sokan úgy vélik, hogy egyik alternatívából a másikba nincs átmenet, azonban ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne lehetne egyikről a másikra váltani. Persze, kőművesből nem leszünk egyik pillanatról a másikra banki asszisztensek és fordítva, azonban ma már rengeteg lehetőségünk van az önképzésre. Bármely szakma iránt érdeklődünk, fontos, hogy olyat válasszunk, ami valóban érdekel minket, ugyanis csak így kerülhető el, hogy rövid időn belül kiégjünk és nyűgnek éljünk meg minden egyes napot, amikor munkába kell mennünk. Az is sokat számít, hogy hogyan szeretünk dolgozni, vagyis csapatban vagy egyedül. Ha szeretünk belefeledkezni a feladatunkba és magányosan végezni a dolgunk, a csapatban való munkavégzés kész rémálom lesz. Ennek a fordítottja is igaz.

Természetesen a fizetés sem utolsó szempont, hiszen végsősoron pénzből élünk és el kell tudnunk tartani magunkat, illetve családunkat. Ha munkát keresünk, akkor nagy mértékben megnövelhetjük az esélyeinket, ha nem csak egy helyre adjuk be az önéletrajzunkat. Sajnos az ritka, hogy rögtön az első megpályázott pozíció a miénk lesz, így érdemes lehet több lehetőséget is megpályázni. A váltást megelőzően nagyon hasznos lehet az önképzés. Akár egy új szakma kitanulása vagy a rég megkopott nyelvtudás felfrissítése nagy mértékben növelheti az esélyeinket. Ha munkát keresünk, akkor érdemes körülnézni a jobtain.hu kínálatában.