Fogyasszunk szőlőt egészségünk megőrzése érdekében!

A szőlő szerencsére mindenütt megterem a világon. Már a rómaiak is felismerték jótékony hatásait, így testüket, szellemüket egyaránt frissítették vele. A fontos vitaminok, ásványi anyagok, rostok és a rendkívül magas víztartalom teszi a szőlőszemeket olyan pompás, a szervezet számára ideális gyümölccsé.

[wp_ad_camp_1]

A szőlőben megtalálható a szervezet számára szükséges, szinte minden fontos tápanyag. Sok benne a vitamin és ásványi anyag, nyomelem. A-, B1-, B2-, C-vitamin, kalcium, vas és foszfor forrás, ám különösen fontos a szőlő igen magas káliumtartalma is, mivel a kálium vízhajtóként hat, tehát elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül.

A fent említett értékes anyagok, a 80 százalékos víztartalom, de alacsony energiatartalom ideális kúragyümölccsé teszik a szőlőt. Ha tehát Ön is jót akar szervezetének, akkor fogyasszon el egy héten keresztül minden nap egy kiló szőlőt, de arra ügyeljen, hogy közben sokat igyon szénsavmentes ásványvizet vagy egészséges gyógynövényteákat.

Neves amerikai kutatók pár évvel ezelőtt klinikai kísérletekkel igazolták, hogy a szőlőmag-kivonat jó a metabolikus szindrómában szenvedők számára. A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj ugyanis gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonoidokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban, klorofillban, valamint könnyen emészthető és koleszterinmentes is, tehát érdemes beépíteni a mindennapi táplálkozásba.

Mivel a szőlőmag-olaj magas antioxidáns hatással bír, így hatékonyan védi a sejtek genetikai anyagát a káros környezeti hatások ellen. Az E-vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik, de a szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban is. Ezek a legfontosabb flavonoidok. A procyanidin a B- és C-vitamin mellett béta-karotint is tartalmaz, ami a ma ismert egyik leghatékonyabb gyökfogó, azaz antioxidáns.