Fogyni szeretnél, de nem megy? Ez lehet az oka!

Amikor a tükörbe nézve nem vagyunk elégedettek a képpel, ami visszatekint ránk, akkor egy hatalmas elhatározásra és megingathatatlan kitartásra van ahhoz szükség, hogy hosszútávon változtatni tudjunk.

Sokan ilyenkor teljes gőzzel belevetik magukat az életmódváltásba és csak a fogyás, illetve a kívánt súly minél gyorsabban történő elérése lebeg a szemük előtt. Gyakran megesik sajnos ilyenkor, hogy telnek a hetek – nem ritkán a hónapok – és annak ellenére, hogy úgy érezzük, mindent megtettünk annak érdekében, hogy karcsúsodjunk, a mérleg mégis azt jelzi, hogy sokkal lassabban – vagy egyáltalán nem – haladunk. Ilyenkor aztán frusztrálttá válhatunk, sőt, a sorozatos sikertelenség akár arra is késztethet, hogy feladjuk azt, amit elterveztünk. Pedig a legtöbb esetben csak valamilyen – aránylag könnyen kezelhető – ok akadályoz minket a fogyásban, mindössze annyi a gond, hogy nem gondoljuk végig alaposan, hogy mit is csinálhatunk rosszul.

Ez legtöbbször abból ered, hogy míg izomépítéshez gyakran kérjük szakember segítségét – edzésterv, étrend összeállításhoz például -, addig a fogyásról az az általános vélekedés, hogy elég, ha sokat mozgunk és kevesebbet – vagy kevesebbszer – étkezünk. Testünk azonban sajnos nem ilyen egyszerűen működik. A leggyakoribb hiba, hogy gyorsan akarunk sokat fogyni, emiatt aztán gyakorlatilag éheztetjük magunkat. Ilyenkor azonban amikor csaló napot tartunk – mert úgyis tartani fogunk, hisz nem lehet hetekig éhezni – akkor testünk azonnal raktározni fogja a plusz kalóriát, hisz felkészül a további éhezésekre. Ezért aztán szép fokozatosan kell csökkenteni a táplálék bevitelt és sokkal fontosabb, hogy mit eszünk annál, hogy mennyit. Ugyancsak sokan hiszik azt, hogy a fogyás kulcsa a testmozgásban és az edzések intenzitásában keresendő. Ám ahogy tömegnöveléskor, úgy karcsúsodás alatt is az étkezésnek van a legnagyobb szerepe. Hiába edzünk hetente akár ötször is, ha túl sok kalóriát viszünk be – vagy nem megfelelő a tápanyag elosztása – akkor nem fogunk megfelelően fogyni. Nyugodt szívvel kérjük ki tehát egy szakember segítségét, aki személyre szólóan elkészíti nekünk azt az edzéstervet és étrendet, ami számunkra a legmegfelelőbb.