Fogyókúrát tervezel? Ezeket a hibákat ne kövesd el!

Modern társadalmunk egyik legnagyobb problémája a túlsúly. Számtalan betegség kialakulásáért felelős, sőt a halálozási okok listáján is előkelő helyen tanyázik.

Ennek ellenére még mindig nagyon nagy az elhízásban szenvedők aránya, noha egyre szélesebb teret hódít az egészséges életmód és a különböző fogyókúrás megoldások. Ennek megfelelően egyre többen döntenek úgy, hogy felhagynak az egészségtelen életmóddal és fittebbé szeretnének válni, ám sajnos gyakori elvárás, hogy a fogyás gyorsan és lehetőleg különösebb erőfeszítés nélkül menjen végbe. Ám akik így gondolkodnak, azok rendre elfelejtik, hogy a súlygyarapodás sem egyik napról a másikra történt és az optimális súlyvesztéshez kitartásra, megfelelő tervezésre, és időre van szükség. Épp ezért a szakemberek óva intenek bizonyos kiskapuk használatától, hisz ezekkel sok esetben többet árthatunk, mint amennyi előnyünk származik belőlük.

A legfontosabb tehát, amit nagyon gyorsan el kell felejteni, az a hirtelen súlyvesztés. A cél ugyanis mindig az, hogy a testünkön lévő zsír mennyiségét apasszuk, ez pedig nem megy egyik napról a másikra. Épp ezért nem működnek a különböző csodaszerek sem – hisz a legtöbb csak a vizet vonja el a szervezetünkből, esetleg az izmainkat bontja le – és ez az oka annak is, hogy sem a koplalás nem vezet eredményre – hisz az izomvesztéssel jár, lévén a testünk azt tudja a legkönnyebben felhasználni -, sem az, ha a szénhidrátot, vagy a zsírt kizárjuk az étrendünkből. Minden tápanyag típusra szükségünk van, hisz mindnek eltérő – ámde létfontosságú – szerepe van. Így aztán az egyetlen, hosszútávon is működőképes szisztéma az az, ha összeállítjuk – vagy szakember segítségével összeállíttatjuk – a számunkra megfelelő étrendet, és edzéstervet. Ezután már csak kitartásra van szükségünk és arra, hogy elfogadjuk, hogy a kívánt alak elérése sokszor hónapokba, de nem ritkán évekbe telik.