Földszint, emelet, tetőtér? Hol vegyünk lakást?

Amikor új otthonunkat keressük, rengeteg szempont játszik szerepet a kiválasztásban. Ár, elhelyezkedés, állapot, ezek mind-mind befolyásoló tényezők, ám van még valami, ami lakások esetében perdöntő lehet, mégpedig az, hogy melyik szinten helyezkednek el.

Sokan erre egyből rávágják, hogy minél lentebb, annál jobb, és a földszintnél nincs kiválóbb, ám ez a kérdés azért nem egészen ilyen egyszerű. Azt, hogy melyik szinttel járunk a legjobban, szintén befolyásolja pár dolog, köztük olyanok is, amikre lehet, hogy nem is gondolnánk. Alapvetően tényleg a földszinti lakásnak van a legtöbb előnye, hisz egyrészt kevésbé érződik a bezártság – hisz egy ablak, vagy az erkély közvetlenül az utcára néz -, ráadásul messze ez a legkényelmesebb is, mert ideális esetben egyáltalán nem kell lépcsőzni és már bent is vagyunk az otthonunkban. Ez fiatalon talán még nem tűnik akkora érvnek, ám a kor előre haladtával hálát adunk majd minden lépcsőfokért, amit nem kell megmászni.

Ha úgy döntünk, hogy magunk újítjuk fel a lakást, akkor hatványozottan értékelni fogjuk a bejárat közelségét, hisz se lefelé, se felfelé nem kell túl sokat cipekedni, márpedig kőműves munkáknál, járólapozásnál bizony nem kevés súlyt kell megmozgatni. Bizonyos helyzetekben azonban hátránya is van a földszintnek. Az egyik a biztonság. Ha kevésbé nyugodt környéken élünk, akkor azzal érdemes számolni, hogy ide a legkönnyebb betörni – és statisztikailag így is történik -, hisz az erkély is könnyedén elérhető akárcsak bármelyik ablak. A másik, hogy nagyvárosokban a levegő minősége a talaj közelében a legrosszabb – épp ezért a belvárosi részeken nem is a földszinti lakások a legértékesebbek -. Azonban ha ilyen helyen vásárolnánk, akkor inkább valami köztes megoldásban gondolkodjunk, mert a tetőtéri lakást egyrészt nehezebb lesz eladni, másrészt a tökéletlen szigetelés miatt nyáron nagyon meleg lesz – télen pedig jó eséllyel több energiát felemészt a fűtés -. A legjobb megoldás ilyenkor egy első, vagy második emelet, ha pedig kertvárosi, biztonságos területben gondolkozunk, akkor nyugodtan választhatunk földszinti lakást is.