Fontos, hogy megfelelő cipőt válasszunk a gyereknek

A kisbaba első egy éve több szempontból is egy varázslatos időszak. Hisz rohamtempóban fejlődik az értelme, és egy gyakorlatilag magatehetetlen csecsemőből egy saját akarattal és személyiséggel rendelkező kis gügyögővé válik, alig tizenkét hónap leforgása alatt.

Persze ahogy növekszik, azzal együtt nőnek a megoldandó problémák számai is, és az egyik ilyen – amire sajnos még mindig kevesen fektetnek elég hangsúlyt – az a megfelelő lábbeli kérdése. Legtöbbször a két végletet lehet tapasztalni, mert vagy úgy vannak vele a szülők, hogy bármelyik cipő, szandál, papucs megteszi, vagy a lehető legmárkásabb darabokba öltöztetik a kicsit – persze ez a többi ruhadarabra is igaz ilyenkor -. Ám lábbeli esetében egy kicsit másképp kell gondolkozni, ennek okát pedig egy statisztikai adattal a legkönnyebb prezentálni. A szakemberek szerint ugyanis száz baba közül nagyjából kettő születik úgy, hogy valami probléma van a lábfejével, míg a felnőttek esetében ez az arány igencsak elbillen, méghozzá olyannyira, hogy százból körülbelül hatvan felnőttnél fedezhető fel gond. Nem kíván különösebb magyarázatot, hogy valahol időközben romlanak el a dolgok.

A lábnak – és a lábfejnek – a mezítlábas lét a legegészségesebb, ám ez nyilvánvalóan az idő nagy részében kivitelezhetetlen. Ezért aztán nagyon fontos, hogy a kicsiknek – legalább addig, amíg a lábfejük teljesen kifejlődik – olyan cipőket vegyünk, amelyek anatómiailag tökéletesen tartják a bokát és a kellő helyen támasztják a talpukat. Emiatt aztán célszerű nem a divatmárkák közül válogatni és semmiféleképpen sem szabad erőltetni a divatcipőket. Ez utóbbi alatt a különböző magas sarkú, vagy épp ellenkezőleg, lapos, balerina cipőket kell érteni. A legjobb, ha kimondottan gyermek lábbeliket készítő gyártó termékeiből választunk és ha kell, kérjük ki szakember segítségét a megfelelő termék megtalálásához.