Formula-1: a királykategória

Miután megszülettek az első autók, hamar kedvelté vált az autóversenyzés. Az első verseny után, 1906-ban, már meg is rendezték az első Grand Prix-t (nagydíjat). A verseny győztese Renault gyár alkalmazottja, a magyar származású Szisz Ferenc volt. A Grand Prix-ből kifolyólag, 1950-ben elindult az autóversenyzés legismertebb szériája, a Formula-1.

[wp_ad_camp_1]

A Formula-1 az európai autóversenyek legmagasabb kategóriája. Szabályait a Nemzetközi Automobil Szövetség határozza meg. A versenyben nyitott karosszériájú, együléses, belső égésű motorok által meghajtott autók vesznek részt. A verseny több állomásból, nagydíjból (Grand Prix) áll, melyeket zárt, illetve városi pályákon rendeznek meg. Évente két világbajnokot, egy egyénit és egy konstruktőrit, úgynevezett csapat világbajnokot avatnak. A verseny nagyon ismert. A világ több mint 200 országában, több mint 100millióan nézik televízión keresztül. A verseny során, a legsikeresebb versenyző, a német Michael Schumacher volt, aki 308 nagydíjból 91-et nyert. A hétszeres világbajnok, számos rekordot felállított. Ő indult a legtöbbször a pole-pozícióból, a legtöbbet szerzett pont és az egy szezonon belül elért legtöbb győzelem is az ő nevéhez fűződik.

A Formula-1 legrégebbi csapat a Ferrari, akik már az első évben (1950-ben) is versenyeztek. 16 konstruktőri világbajnoki címet tudhatnak a magukénak. Ez a csapat mondható a Formula-1 csapatai közül a legeredményesebbnek. Összesen 15 egyéni világbajnoki versenyt nyertek, és 11 évben fordult elő, hogy az egyéni, illetve a konstruktőri világbajnoki címet is megszerezték. A csapat legsikeresebb versenyzője, Michael Schumacher, aki az összesen 15 egyéni bajnoki címből, 5-öt szerzett a Ferrarinak. A Formula-1-ben már több mint 300 csapat vett részt. Legtöbb versenyen indult a Ferrari, a McLaren, a Williams, a Lotus, a Tyrrell, a Brabham, az Arrows, a Minardi, a Ligier, a Benetton, a Jordan és a Renault.