Görögország legnagyobb szigetei

Nehéz pontosan meghatározni, hogy Görögországban hány sziget van pontosan. A geográfusok becslése szerint 1.200 és 6.000 különböző sziget között lehet a pontos szám. Ezek többsége azonban apró, és az elmúlt néhány évszázadban lakatlan maradt.

[wp_ad_camp_1]

Naxos a Kükládok legnagyobb szigete, amely Görögország szárazföldjétől délkeletre fekszik az Égei-tengeren. Mivel a Kükládok legzöldebb szigete, Naxos otthont ad a buja völgyeknek, sziklás partvidékeknek és néhány mérföldnyire található a napsütéses tengerparttól. A sziget legnagyobb városa Naxos Chora, a kikötőváros, amely gyönyörű fehér épületeiről és az ősi velencei kastélyról ismert. A kikötő közelében fekszik az ikonikus Portara ajtó, az utolsó megmaradt része az Apollo-templomnak, amelyet Kr. E. 530-ban építettek. Az Égei-tenger északi részén található Limnos lenyűgöző keveréke a tengerpartoknak, a vulkáni szikláknak és a csillogó tavaknak. A változatos táj mellett a sziget számos falunak ad otthont, köztük Myrina fővárosa, Polochni őskori települése és Hefézia régészeti lelőhelye is ott van.

Úgy tartják, hogy a szent mitológiai istennek alapították, Hephaestusnak, aki a szigeten az első emberek törzséből született. Az elmúlt néhány évszázadban számos különféle birodalom foglalta el, köztük a perzsaiak, a rómaiak, a velenceiek és a törökök is. A kis-ázsiai közelsége miatt Samos az egyetlen görög sziget, amely közvetlen kompjárattal indul Törökországba és onnan vissza. Ez az Égei-tenger egyik legnagyobb hegyvidéki szigete. Ez Európa egyik legnaposabb helye is, így a meleg időjárás kedvelőinek érdemes lehet ide ellátogatni. A Samos híres lakosai közé tartozik a Samos Aristarchus csillagász, Pythagoras matematikus, valamint filozófusok: Melissus Samos és Epicurus. Gazdag története mellett Samos szőlőültetvényeiről és borkészítéséről is ismert.